Volite aktivan način života, posebno jogging ili trčanje, no nemate uvijek dovoljno vremena da biste otišli do obližnjeg parka? Vjerojatno ste već nekoliko puta pomislili na traku za trčanje kako biste odradili svoj kardio trening.

Ipak je to idealna zamjena za trčanje na otvorenom, pogotovo u doba godine kada vremenski uvjeti otežavaju boravak u prirodi. No, to je prilično velika stavka stoga morate dobro znati što trebate prije no što se odlučite za kupovinu.

Razlike u trakama za trčanje

Postoji nekoliko vrsta traka za trčanje, a razlikuju se po principu koji pokreće traku. Magnetnu traku za trčanje pokreće čovjek kretanjem po spravi, u suprotnome ona stoji. Sustav, pojednostavljeno, djeluje na principu magneta koji ako su bliže daju veći otpor, a što su dalje – manji otpor. Slično tome, postoji i mehanička traka. Sam naziv govori o tome da radi na sličnom principu, pokreće ga osoba. Umjesto magneta, radi se o remenju koje se opušta ili zateže te sukladno tome stvara otpor. Spomenute vrste su više-manje podjednake, imaju jednak učinak, kvalitetu i radni vijek. Treću vrstu, motornu traku, pokreće najčešće dva motora. Jedan omogućuje rotiranje trake na pritisak gumba, bez da je čovjek na spravi, a drugi motor podiže i spušta nagib površine po kojoj se trči. Svrha reguliranja nagiba daje veći otpor. Jasno je da trčanje na otvorenom ima dodatni otpor zraka, stoga se funkcijom nagiba može postići nešto sličniji učinak. A osim toga, naravno, može poslužiti za teži trening u kojem se imitira trčanje po uzbrdici. Snaga motora i cijena najbolji su razlikovni elementi kvalitete sprave.

Prije kupovine razmislite o …

Odabir sprave prilagodite potrebama i namjeni njezinih budućih korisnika. Uzmite u obzir tko će sve koristiti spravu i koji su ciljevi tih pojedinaca. Ako su osobe različitih predispozicija i sportskog iskustva netko od njih može spravu koristiti samo za brzo hodanje. Netko će odraditi naporan intervalni trening. Nadalje, pokušajte odrediti koliko će ona vremenski biti u upotrebi te koliku nosivost treba imati. Zašto je to uopće važno? Na prvom mjestu zbog jačine motora. Početnik ili rekreativac ne treba jak motor, što znači da će ga investicija manje koštati. Jer razmjerno rastom jačine motora, funkcija i broja programa raste i cijena sprave. Osim toga, tu su i stupnjevi brzine, prijeđena kilometraža, stupanj nagiba, potrošnja kalorija i druge mogućnosti. Treba pronaći idealan omjer s obzirom na budžet kojim raspolažete i potrebama korisnika. Odabir ovisi o vašim preferencijama, bespotrebno je plaćati opcije koje nećete koristiti. Računajte da traka za trčanje zauzima prilično velik prostor. Uskladite njezine mjere s prostorom u koji ćete je smjestiti. U nedostatku prostora razmotrite opciju sklopive trake za trčanje. Moderne trake za trčanje izvedene su tako da preuzimaju amortizaciju kod doskoka na traku, stoga nema opterećenja za zglobove i koljena.

Dakle …

Kod odabira vrste trake za trčanje treba uzeti o obzir u koju će se svrhu traka koristiti, tko će ju sve koristiti i kakvi su ciljevi tih pojedinaca. No, za kućnu upotrebu, prema omjeru kvalitete i cijene najboljom se pokazala motorna traka koja, ujedno, ima i najdužu garanciju. U svakom slučaju, odabir prilagodite osobnim ciljevima, vrsti namjene i financijskim mogućnostima.

CategoryFitness, Trčanje