Trkači, evo nam napokon i toplijih dana i to vas sigurno veseli. Ali topliji dani donose sa sobom i nekoliko rizika na koje morate pripaziti pri trčanju, ali i bilo kojem treningu uopće, ako ga radite vani, a ne u klimatiziranim unutarnjim prostorima.

Ako su ljetni krajolici i vanjske staze vaš odabir za rekreaciju, u svakom slučaju uživajte – ali i pazite na sebe u svakom koraku.

Kako trčanje u toplim uvjetima podiže tjelesnu temperaturu i više nego inače prva stvar na koju morate pripaziti je ta da ne dehidrirate. Pijte puno tekućine, jer prekomjerno znojenje utječe na gubitak tekućine u organizmu te je trebate adekvatno nadoknaditi. Ali to ste već i sami sigurno znali. Dakle pijte i nemojte stajati, jer i mali propust može negativno utjecati na vaše tijelo i kondiciju. Također obratite pažnju na to da konzumirate hranu bogatiju tekućinom, a ljeto je stvoreno za svježe voćne i povrtne obroke koji su puni hranjivih tvari.

Preporučuje se i pojačan unos minerala kako bi se tijelo moglo nositi s ekstremnim uvjetima, jer što je visoka temperatura zraka nego baš to. Ne moramo naglašavati da pazite na sebe i svoje zdravlje, jer pri otežanim uvjetima se i srce se više napreže.

Bitno je da počnete polako, dovoljno se dobro, ako ne čak i više, pripremite za početak vaše aktivnosti. Istraživanja su dokazala da je za prilagodbu drugačijim uvjetima i temperaturama organizmu potrebno oko dva tjedna. I ako niste prestali sa svojim treningom i vaša je tjelovježba kontinuirana, ipak obratite pažnju na to da svojem tijelu pružite dovoljno vremena za prilagodbu.

Vježbanje i trčanje na vrućini može vas učiniti umornima brže i više, tako da oprezno i umjereno, to je ključno. Ako baš volite vježbati vani i trčati na otvorenom, odaberite doba dana kada je hladnije i temperature su malo niže nego baš +35 u hladu u podne.

Znanstveno je dokazano da u toplijim uvjetima možete trčati brže, ali ne dozvolite da to bude razlog da prenaglite ili pretjerate u bilo čemu. Čuvajte se jer to je ono najbitnije, i uz veliku dozu opreza, jer greške se događaju i najboljima te čak i profesionalcima.

Pripazite na to da ne trčite u jako vlažnim uvjetima, jer dok je vlaga u zraku velika, a vi se pri trčanju znojite, vaš znoj neće moći ishlapiti na zraku nego će se zadržavati i tako se tijelo neće moći znojenjem hladiti, što je i njegova primarna dužnost.

Dakle već smo naglasili koliko su vremenski uvjeti bitni koliko je važno da ne izlazite po najvećoj vrućini te da pazite da se redovito hidrirate.

Paziti na sebi možete i na još nekoliko načina, a to je da se obučete sukladno prilikama u kojima trčite. Dakle, ljeto i vrućina traže lagane materijale koji ne prianjaju uz tijelo i olakšavaju strujanje zraka dok trčite. Ili i u tome pronađite ono što vama najviše odgovara jer svatko je drugačiji u svojoj trening rutini.

Ne zabravite sunčane naočale, kapu, kao ni kremu za sunčanje i spremni ste za svoju redovitu trening rutu.