Što je najbolje što možete učiniti za sebe osim  same činjenice da trenirate?

Pobrinuti se da se kvalitetno zaštitite pri treningu u ovim vrućim ljetnim danima. Odabir odjeće koja će vam pomoći u tome je neophodna, ali jednako tako i činjenica da svoje lice i tijelo morate zaštititi od negativnih utjecaja sunčevih zraka.

Prije samog izlaska na sunce temeljito očistite svoje lice i pripremite ga na to da će biti izloženo sunčevim zrakama neko vrijeme. Nabavite si zaštitni faktor specijaliziran za vaš tip lica, koji će zadovoljiti vaše potrebe te osobito obratite pažnju na to da je otporan na znoj i vlagu. Tako ćete ga moći koristiti duže, a koža vašeg lica će vam biti zahvalna. Kreme za lice za zaštitnim faktorom +50 bi bile najbolji izbor, a pogotovo jer danas možete kupiti onu koja idealno odgovara vašem tipu lica. Tako da s time imate i jednu brigu manje, a to je da će vaše lice patiti zbog neadekvatne kreme. Obavezno pri završetku treninga lice ponovno temeljito očistite i nahranite hidratantnom kremom i kremom za oko očiju. Fizički napor i znoj učinit će svoje te je na vama da se za svoje lice pobrinete kako treba. Iako je sunce blagotvorno jer nam je vitamin D neophodan, pretjerano izlaganje sunčevim zrakama se ne preporučuje.

Obavezno nosite kapu dok ste vani. Ne samo dok trčite ili vježbate na otvorenom nego to činite kad god idete vani. Vaše lice, kao i vaša kosa će vrlo brzo osjetiti razliku, kao i vi sami. Danas je moguće kupiti i kape kao i šešire koji su napravljeni od materijala koji štite od UV zraka. Iako ih je nekada bilo moguće pronaći samo na odjelu za novorođenčad, današnji materijali i napredak u dizajnu , učinili su takvu vrstu pokrivala za glavu dostupne širokim masama.

Ostatak svog tijela ćete moći zaštititi na nekoliko načina. Prvenstveno nosite odjeću koja će pokrivati što veći dio vašeg tijela, tako da vam je koža čim manje izložena suncu. Neka materijali budu prozračni i neka upijaju znoj. To je ono na što se posebno trebate fokusirati kako ne bi došlo do neželjenih efekata u kombinaciji znoja i sunca. Znojenjem se vaše tijelo hladi, a ako je neophodno obrisati znoj, osobito s čela i lica, učinite to čistim ručnikom ili nečim sličnim. Ako mislite da ste time pobrisali kremu s lica, zastanite minutu i ponovno nanesite zaštitnu kremu. Općenito se savjetuje da bez zaštitnog faktora na licu ne izlazite vani uopće, nikada i u ni jedno godišnje doba.

Definitivno se dobro namažite zaštitnim faktorom po cijelom tijelu, a osobito po dijelovima koji su direktno izloženi. Ne štedite pri kupnji kreme ili losiona sa što većim zaštitnim faktorom koji vas ujedno štiti od UVA i UVB zraka, jer sunce ostavlja svoje posljedice na koži koje možda neće biti vidljive odmah, ali vrijeme će pokazati.

Dok trenirate na otvorenom, čuvajte se i tako da se redovito hidrirate. Čak i više nego inače. Dok je vani toplije nego inače i znojit ćete se više, a tijelo mora tekućinu nadoknaditi, to je vaša primarna briga, jer ne kaže se za ništa da je u zdravom tijelu i zdrav duh.

Vježbanje na otvorenom ima svojih čari, ali nemojte se zanijeti previše. Zaštitite se na svaki mogući način i pazite na sebe uvijek i svugdje.