Minimalno 20 minuta dnevno tri puta tjedno dovoljno je da bi vaše kardiovaskularno zdravlje doveli na vrhunac. Kardio vježbe se preporučuju za mnoštvo razloga bilo da se želite brzo dovesti u formu, istopiti kilograme ili samo poraditi na svom zdravlju općenito, kardio vježbe su intenzivne i naporne, zato početnici trebaju krenuti polako i pametno.

Kardio vježbe su napravljene kako bi vam pomogle i dugoročnim radom bi trebali biti izdržljiviji i snažniji, a vaše tijelo i čitav organizam će to osjetiti vrlo brzo.

Ne valja s ničim pretjerivati, pa tako ni s bilo kojom aktivnošću jer se možete ozlijediti i time sami sebi napraviti samo loše. Prije svega je bitno odjenuti se udobno u adekvatnu odjeću i obuti kvalitetne tenisice. Ono što je najbitnije je pravilno se rastegnuti, kako bi se također spriječile dodatne ozlijede, ali i kao bi svoje tijelo pripremili za vježbanje i napor. Opustite svoje mišiće i ako radite kadio kod kuće, definitivno si uzmite nekoliko dodatnih minuta kako bi se u potpunosti pripremili.

Mnoštvo je intenzivnih kardio vježbi koje možete raditi i ako ste početnik, a i one najjednostavnije koje će zahtijevati najmanje napora, su većinom takve iz razloga. Krenite intenzivno, ali ništa naglo.

 

Trčanje – trčite li kod kuće na traci ili u prirodi krenite laganim tempom i s vremenom ga povećavajte. Brzinu intervalno pojačavajte, a s vremenom se možete posvetiti i trčanju uzbrdo i na duže staze. Definitivno najbolji oblik kardio vježbe, koju možete prilagoditi svom kapacitetu i mogućnostima. Trčati možete kad hoćete i gdje god želite.

 

Sprint – kad a ste već savladali blagodati trčanja,a definitivno se možete prebaciti na sprintanje. Sprint na krake staze djelotvorniji je od bilo koje vježbe, jer osim što će vam u kratkom roku podići rad srca, sigurno je da će i u vrlo kratkom roku pokazati rezultate u vašoj izdržljivosti.

 

Brzo hodanje – ako i niste baš za neke jako naporne fizičke aktivnosti, kao što su trčanje i sprint, preporučujemo vam da isprobate brzo hodanje. Kao što i samo ime govori, hodate ubrzano, a postoje razne tehnike koje možete savladati kako bi vaš napredak bio bolji, a vi se osjećali vrhunski čim prije.

 

Preskakanje užeta – kardio vježba koja nam je draga još iz djetinjstva je dobro poznata vijača, a preskakanje preko nje ne trebamo puno učiti jer ga već svi znamo. Postoje također razne tehnike, ali bitno je za početnika da se posveti preskakanju što je bolje moguće i to je to.

Barem pola sata na dan, barem tri puta tjedno i rezultati su tu vrlo brzo.

 

Marinci ili burpeeji brzo će vas dovesti u formu, ali  su fizički naporni,. Važno je kod marinaca da se izvode pravilno i da ne pretjerujete. Ako ste u nedoumici potražite savjet trenera ili nekog tko ih je već radio. Napravite koliko možete i zabavite se koliko god možete, jer i to je bitno.

 

Sprave – bilo da koristite ergometar, sobni bicikl ili bilo koju drugu spravu, pokušajte iskoristiti do maksimuma sve njene beneficije. Sprave su tu da nam olakšaju kardio vježbe, ali na vama je da date sve od sebe.

 

Ponovit ćemo još jednom da je važno zagrijati prije samog vježbanja, ali isto tako nakon vježbanja posvetite se istezanju vaših mišića. Pijte puno vode i uživajte, jer ako ne uživate u procesu, čemu onda sve?