Nikada ne možemo dovoljno naglasiti važnost hidratacije u bilo kojoj prilici. Uvijek vam pri ruci treba biti voda, jer je ona eliksir zdravlja. Blistava koža i zdrav organizam su ono što se veže za pravilnu hidrataciju, ali to je ono što već svi znamo.

Na što bismo posebno trebali obratiti pažnju tijekom vrućih ljetnih dana je da se vodom „počastimo“ češće nego inače, kako bismo izbjegli neželjene posljedice toplotnog udara ili manjka vode u organizmu. Pri treningu je to posebno važno, jer nam je pri treningu voda naš najveći saveznik.

Neke studije pokazuju da je hidratacija prije treninga skoro jednako važna kao i pravilno izvođenje vježbi ili bilo koji drugi proces neophodan kako biste svoje tijelo doveli u savršenu formu. Pravilna prehrana i pravilno izvođenje vježbi su od esencijalne važnosti, ali hidratacija je ključna. Kako biste svoju izvedbu doveli do vrhunca preporučuje se popiti oko pola litre vode prije samog treninga, kao biste svoje tijelo pripremili za nadolazeći napor. Ako ste u nedoumici koliko treba piti tijekom treninga, preporuka je da popijete još po pola litre tekućine svakih 15 minuta. Možda se ovi podaci čine previše, ali vaše tijelo će vam biti zahvalno, kao i vaši mišići jer ćete ih hidratacijom navesti da daju sve od sebe.

Također je važno i redovito piti tijekom samog treninga, a ono što je tu bitno je i kao inače tijekom dana – pijte često, ne samo onda kada osjetite žeđ. Jer kada se žeđ pojavi tada je tijelo već u padu, odnosno manjak hidratacije je već dao svoj danak. Stoga zapravo, osim onih litru i po do dvije litre vode dnevno, slobodno možete i povećati unos tekućine ako ste u treningu.

Hidratacija nam pomaže u gubljenju masnih naslaga, poboljšanju krvnog tlaka, ubrzavanju metabolizma i čišćenju tijela od nepoželjnih tvari. To zasigurno nisu činjenice koje trebate zanemariti, osobito dok trenirate. Ali i ako ne trenirate, pokušajte povećati unos tekućine u svoj organizam i za vrlo kratko vrijeme ćete osjetiti i vidjeti bitne razlike.

Kako ne bismo samo hvalili vodu kao izvor života,  postoji i još nekoliko tekućina koje možete piti, ako vam je voda premalo ili vam je dosadila. Čaj, osobito zeleni jer uvijek na vrhu liste ljudi koji žive zdrav život. Zasladite ga medom ili nemojte u opće i u ove vruće ljetne dane učinit će čuda za vaš organizam. Voda koju ste „začinili“ voćem je uvijek dobar izbor, a okus je božanstven. Nekoliko komada voća te agruma, dat će vaše tijelu potrebnu energiju, ali će sigurno biti i dobra kratka užina ako ogladnite. Šalu na stranu, voćni sokovi su idealni za hidrataciju, ali samo ako su prirodni. Isto morate paziti da ne pretjerate, jer prekomjeran unos šećera u bilo kojem obliku se ne preporučuje. Sportski napitci koju su obogaćeni raznim dodacima koji su specijalno i napravljeni za sportaše i ljude koji su u treningu su također savršeni za hidrataciju.

Ali na kraju možemo zaključiti jedno, kao i u samom početku. Voda je voda, i s njom nećete pogriješiti. Napravite svoju ljetnu kombinaciju i obogatite svoju vodu komadima lubenice ili nekog drugog voća, listićima mente i uživajte. Pazite na sebe i pijte dovoljno, i vaše tijelo će vam to znati vratiti, i to višestruko.