plivanje-more-bazen-kupanje-najbolja-vježba-sport-moda

Plivanje je aktivnost, odnosno sport koja nabolje djeluje na cjelokupni ljudski organizam i na tijelo. Plivanjem se ne opterećuju zglobovi i kralježnica, strujanje vode opušta muskulaturu, a vodoravni položaj tijela pospješuje cirkulaciju.

Plivanje je učinkovitije od ostalih sportova jer kretanje kroz vodu pruža više otpora, nego zrak, a to je dobro za sve one koji žele učinkovito i “brzo” potrošiti i sagorjeti kalorije te izgraditi mišiće. Sat vremena u vodi može potrošiti između 400 i 700 kalorija. U isto vrijeme, voda čini osobu dinamičnijom, a obavljanje zahtjevnijih pokreta je lakše.

Ostale prednosti odnose se na sljedeće stavke: plivanje jača imunitet, blagonaklono djeluje na zglobove, osigurava psihofizičke rezultate, opušta živčani sustav, povećava kapacitet pluća i sl. Tijekom plivanja niste izloženi opasnosti od ozljeda vezivnog tkiva. Najveća prednost odnosi se ipak na zdravlje srca i krvni tlak. Plivanje poboljšava rad cjelokupnog kardiovaskularnog sustava, jer plivajući koristite sve glavne mišićne skupine kojima se aktivira ne samo rad srca već i pluća. Ono je najzdravija tjelovježba jer većina ostalih oblika vježbanja djeluju i koriste samo određenu skupinu mišića.

Plivanje produbljuje disanje. Odnosno tako povećavate kapacitet pluća koja će puno učinkovitije procesuirati kisik, dok će ga krvožilni sustav bolje apsorbirati. Upravo je jačanje pluća razlog zbog kojeg se plivanje najviše preporučuje osobama koje boluju od astme. Plivači imaju niži broj otkucaja srca, poboljšan protok zraka, bolji krvni tlak i poboljšanu cirkulaciju. Ovo je idealna tjelovježba za sve bez obzira na dob ili fizičke sposobnosti.

Vježbanje u vodi pokazuje iznimne rezultate kod starijih osoba u poboljšanju kvalitete života i u smanjenju “invalidnosti”. Plivanje se preporučuje kao tretman za brojna kronična oboljenja poput artritisa. Osobito je prikladan za osobe s prekomjernom težinom i trudnice kao i sve one koji osjećaju bolove u donjem dijelu leđa ili u nogama. Osobe koje imaju problema s ravnim stopalima ili s koordinacijom također se preporučuje da se jednom do dva puta tjedno upute na plivanje.

Plivanjem se možete uspješno rješiti masnih naslaga na području bedara; leđno plivanje i udaranje nogama kružnim pokretima potiče cirkulaciju u onim područjima na kojima se najviše nakuplja celulit.

Plivanje pozitivno djeluje na živčani sustav, smanjuje stres te opušta tijelo i um. Što više vremena provedete u vodi, više ćete se opustiti. Plivanje ima pozitivne dugoročne učinke i na opće mentalno zdravlje pojedinca. Osim toga, ono utječe i samopouzdanje.

Sat vremena plivanja neće vas toliko izmoriti kao što bi vas izmorila teretana ili neki drugi sport, već ćete se osjećati odmorno i slobodno. Tek nekoliko posjeta bazenima rezultira većom snagom, boljom fleksibilnošću i većim mišićnom izdržljivošću. Zbog ravnomjernog korištenja ruku, nogu, leđa i prsa u plivanje su uključeni svi mišići na tijelu, osobito trbušni mišići koji se najviše naprežu. Zbog konstantnog pružanja otpora tijela, trup odnosno trbuh najviše je zaslužan za održavanje ravnoteže.

Postoji više različitih stilova plivanja. Pokušajte pravilno naučiti neke od njih, kako biste otkrili koji vam stil najviše odgovara. Neka vam vježbe budu što raznovrsnije te kombinirajte lakše i teže treninge. Redovno se posvetite ovome sportu jer dokazano je da je riječ o najboljoj tjelovježbi za um i tijelo.

CategoryFitness