Svatko ima svoj razloge za početi vježbati ili ne baviti se ničim uopće, i to treba poštovati. Svi oni koji se u nekim kasnijim godinama odluče baviti se nekom aktivnošću, trebaju podršku više nego ostali, jer će njima biti teže, osobito ako su baš pravi početnici.

Biti početnik s 40 godina nije isto kao i s 20, jer će tijelu trebati više da se pokrene, a rezultati će vjerojatnije i doći teže i kasnije. Tu će pomoći činjenica ako ste bili i prije fizički bilo kako aktivni, pa iako u to računate i obično hodanje ili barem neku kratku vožnju biciklom. Kažu da tijelo pamti, odnosno da mišići zadržavaju memoriju prijašnjih aktivnosti, te da se starom vježbaču nije teško opet vratiti u formu. Nekolicina stvari će vam pomoći da se pokrenete i ustrajete u svom naumu, jer vjerujemo da vam neće biti jednostavno.

Savjetuje se dakako, ako imate preko 40 godina da krenete sasvim polako. Za žene je preporuka pilates ili joga, kojima će uz manji napor moći raditi na sebi, ali u relativno kratko vrijeme izgraditi svoje tijelo i osjećati se bolje i zdravije. Tu je bitna stavka također za one koji su se tek digli s kauča, takoreći, da iako je kretanje polako ključno, da također krenu i s nekom dodatnom aktivnošću. Primjerice ako ste kroz tjedan odlučili ići na aerobik, provedite vikend barem u šetnji. Potrudite se da vam bude udobno i ugodno te pronađite za sebe neku aktivnost koja vam odgovara. Nemojte krenuti trčati ako vam to nikad nije bilo zanimljivo, nego se posvetite nečemu što vam je oduvijek bilo interesantno. Ili ako ne znate što je to zapravo, eto prilike da isprobate nešto novo i tim putem i oplemenite svoj život.

Uvijek je preporuka da se vježbanjem bavite u društvu ili barem u paru, pa ako poznajete još nekoga kome treba poticaj, vježbanje s prijateljima ili u grupi je uvijek zabavnije.

Naglasit ćemo da počnete polako i pripremite se kako treba, rastegnite se i zagrijte te nemojte započinjati ništa ako to niste učinili. To se preporučuje svim vježbačima, a pravi profesionalci znaju koliko je zapravo zagrijavanje bitno.

Neka vam program vježbanja ili aktivnost koju odaberete postanu na vrhu liste prioriteta i nemojte tražiti izgovore. Jednom kad u to krenete, svjesno nastojte raditi na sebi čim više. Krenuli ste u to s razlogom, a bio on koji bio, jedan od najvažnijih je da je krajnje vrijeme da počnete raditi na sebi i svom tijelu. Želite li izgubiti višak nakupljenih kilograma, onda ste vi pravi kandidat za početi vježbati.

Bitno je da si zadate neki plan i neki tempo. Postavite si cilj, ako želite izgubiti naslage sala, neka vam to bude misao vodilja. Ako imate zdravstvenih problema, pa vam je preporučeno kretanje ili rehabilitacija, shvatite to ozbiljno i budite ustrajni i ažurni u svom planu. Ne dajte da vas ništa omete.

A zasigurno nemojte dozvoliti da padnete duhom ili das se podcjenjujete. Ako ste krenuli primjerice u teretanu, i tamo su svi mladi i istrenirani, sjetite se da su i oni počeli od početka i da su do svojih mišića došli teškom mukom. Isto tako ćete i vi, samo ustajte. Uvijek je dobro pitati za savjet nekoga tko se bavi vježbanjem duže vrijeme, a sigurno je da će vam svatko biti spreman pomoći i potaknuti vas. Najvažniji savjet od svih je – ne zaboravite se zabaviti i uživati te istraživati svoje mogućnosti.