Osobni trener može vam pomoći ostvariti vaše sportske ciljeve, ali samo ako razmišljate u pravom smjeru. Postoje slučajevi u kojima osobni treneri plaše svoje klijente, no više je obrnutih situacija kada osobni treneri motiviraju pojedinca i pridonose ostvarivanju osobnih ciljeva. Razumijevanje potencijalnih prednosti vježbanja s osobnim trenerom može vam pomoći da se u skorije vrijeme odlučite upravo na ovakav način vježbanja.

Jedan od osnovnih razloga zašto bi bilo dobro vježbati s osobnim trenerom je taj da su oni osposobljeni za podučavanje drugih o tome kako ispravno izvoditi određene vježbe. Vježbanje je samo dio fitnesa, no jedino s pravilnom prehranom i usklađenim načinom života možete ostvariti vaše ciljeve. Zdrava prehrana ključna je u postizanju zavidnih rezultata, a osobni treneri mogu vam pomoći i u određivanju prehrane.

Važnost i razumijevanje izvođenja pojedinih vježbi potrebno je iz dva osnovna razloga:
– Ako ne znate koje su vježbe najučinkovitije za ostvarivanje postavljenih ciljeva, malo je vjerojatno da ćete zadane ciljeve i ostvariti.
– Poznavanje pravilnog načina izvođenja vježbi ključno je za smanjenje rizika od ozljeda. Velika većina sportaša koji vježbaju u teretanama ozbiljno se ozlijede tijekom vježbanja, jer su izvodili vježbe na nepravilan način. Ozljede ne samo da mogu negativno utjecati na postizanje vaših rezultata već i na vaše cjelokupno zdravlje.

Osobni trener može vam pomoći definirati vaše ciljeve u vježbanju. To je osoba koja objektivno uzima u obzir vašu trenutačnu razinu sposobnosti, način prehrane i stil života. S vama raspravlja o tome što želite postići kroz vaše vježbanje. Iako možda imate pred sobom neke zacrtane ciljeve, stručnjak vam može pomoći da stvari sagledate realnije te da prema tome definirate ciljeve. Određeniji i realniji ciljevi više su vjerojatni za njihovo ostvarivanje od postavljanja nerealnih ciljeva i očekivanja.

Vježbanje s osobnim trenerom podrazumijeva vježbanje po točno definiranom planu vježbanja. Osobni trener je taj koji određuje tempo i intenzitet vježbanja na osnovu onoga što želite/možete postići. Personalizirani plan uvijek daje bolje rezultate od sveopćeg plana vježbanja; nisu svi ljudi jednaki te ne vrijedi isto za sve.

Osobni trener podučava vas ispravnom načinu obavljanja svakog pokreta tijekom izvođenja vježbi. Prije nego što krenete s vježbanjem, pokazat će vam način na koji se vježba izvodi. Često, dok vježbate sami, ne možete se vidjeti i provjeriti ispravnost pokreta. Osobni trener je taj koji stoji uz vas i gleda kako izvodite vježbe da bi vas mogao ispraviti. Učenje ispravnih tehnika vježbanja smanjuje rizik od ozljeda. Nakon što steknete neka nova saznanja o vježbama i tehnikama izvođenja njihovih pokreta, uz odgovarajuću opremu možete vježbati i sami u teretani ili čak kod kuće.

Često je vrlo teško održavati motivaciju, osobito kada vježbate sami. Redovno vježbanje s osobnim trenerom povećava vašu motivaciju za nastavkom daljnjeg vježbanja i ulaganja u sebe, svoje tijelo i svoje zdravlje. Čak i ako ne vježbate svakodnevno s osobnim trenerom, činjenica da ćete se susresti s njim za nekoliko dana ili tjedana motivirat će vas jednako kao da svaki dan vježba s vama.
Vježbanje s osobnim trenerom podrazumijeva veću iskorištenost vašeg vremena koje ste izdvojili za vježbanje, što ujedno povećava učinkovitost programa vježbanja. Ovo je iznimno korisno u slučajevima kada imate zaista ograničeno vrijeme za vježbanje.
Iako vježbanje s trenerom nekad nije najjeftinija opcija, vjerujemo kako zdravlje pojedinca zaista nema cijenu.

CategoryFitness