Svakog dana širom zemlje pojedinci već od ranog jutra čekaju pred ulazom u teretanu, odmotavaju prostirke za vježbanje, neki dan započinju trčanjem, a drugi sami sebe potiču na nove izazove u fitness centrima. Možda ovakve stvari ne bi trebali raditi sami. Zašto ne biste uzeli svoju bolju polovicu za ruku i zajedno krenuli u nove sportske pobjede? Sve je više istraživanja koja pokazuju da parovi koji vježbaju zajedno zaista ostaju zajedno. Nije ovdje riječ isključivo o vježbanju, već radeći zajedno možete:

Biti sretniji s vezom/odnosom s partnerom: istraživanja su pokazala da se nakon zajedničkog sudjelovanja u uzbudljivim fizičkim aktivnostima ili izazovima parovi osjećaju zadovoljnije svojim odnosom. Vježbanje je savršen primjer aktivnosti koja osnažuje vezu, a da u isto vrijeme ima ove pozitivne učinke. To je oblik fiziološkog uzbuđenja koji pokreće romantičnu privlačnost. Samim time, vježbanje s partnerom sugerira na to da se može povećati i poboljšati kvaliteta vašeg romantičnog odnosa.

Poboljšati učinkovitost treninga: dugogodišnji koncept socijalne psihologije koji govori da prisutnost nekog drugog utječe na vaše sposobnosti da bolje obavljate neku aktivnost te da se više trudite, i dalje je postojan. Čak i ako vam je obavljanje neke vježbe mačji kašalj, prisutnost vaše bolje polovice može biti idealan način za eksplozivnošću i povećavanjem vaše energije.

Postići zadane ciljeve u vježbanju: kada partneri brinu o vježbanju, o vlastitom i partnerovom, postaje lakše ostvariti zadane ciljeve. Istraživanja pokazuju da se muškarci koji redovno vježbaju još više zagrizu za fizičke aktivnosti, osobito kad ih njihove žene nagrade i podupiru komentarima korisnim za zdravlje.

Još više se povezati: kad se odlučite na zajedničko vježbanje, pritom stvarate kontekst u kojem možete koordinirati vaše radnje. Na primjer, možete naizmjenično dizati utege, uskladiti brzinu i ritam trčanja s brzinom vašeg partnera i sl. Takvo ponašanje stvara tzv. neverbalno podudaranje što za svakog partnera može biti korisno. Neverbalna komunikacija idealan je način da se ljudi osjećaju emocionalno usklađeno jedni s drugima. Zajedničko vježbanje pruža priliku upravo za stvaranje takve veze koja pozitivno utječe ne samo na vaš odnos već i na vaše zdravlje.

Otići na drugačije spojeve: petak je navečer. Pravite večeru i gledate film ili ste natočili piće i uživate u omiljenoj emisiji. Ovim uobičajenim aktivnostima zajedničke su neke stvari: sjedenje i unos kalorija. Naravno da je zabavno priuštiti si nekad lijeni petak na kauču u zagrljaju voljene osobe, no to ne biste trebali činiti svakodnevno. Hrana i konstantno izležavanje mogu imati neke negativne zdravstvene učinke, a osim toga, s vremenom postaje pomalo dosadno. Zašto se s vremenom ne biste odlučili na zajedničko vježbanje u parku? Na partiju ili dvije tenisa? Rolanje šetnicom? Ili neku drugu aktivnost. Zajedničko vježbanje i bavljenje neuobičajenim sportskim aktivnostima zasigurno će vas još više potaknuti i motivirati na obavljanje istih, što će vas oboje ispuniti osjećajima sreće i zadovoljstva.

Vježbati možete samostalno ili s vašom boljom polovicom. Ako većinu stvari radite zajedno, zašto ne biste podijelili i ovaj aspekt vaših života, redovno ili povremeno, te otkrili na koji način ono može dati vašem odnosu novu dimenziju.

CategoryFitness