sobni-bicikl-trening-vožnja-skidanje-kila-kondicija-sport-moda

Jedna od najpopularnijih sprava za vježbanje koju danas možete pronaći u skoro svakom kućanstvu je sobni bicikl. Na tržištu se međusobno razlikuju po veličini, stilu odnosno mogućnostima koje vam stoje na raspolaganje te po cijeni, što ih čini idealnom spravom za vježbanje za sve generacije.

Svi koji u kućanstvu imaju mnogo slobodnog prostora preporučujemo da se odluče za veći model koji se ne može premještati, dok je za obitelj s relativno ograničenim prostorom najbolja opcija manji sobni bicikl koji se, kad je izvan upotrebe, vrlo lako i jednostavno može gurnuti u kut.
Većina ljudi naučila je voziti bicikl još u ranoj dobi, kad su bili djeca, stoga je okretanje pedala vrlo jednostavno i ne zahtijeva nikakve poduke. Sobni bicikl jednostavno je i praktično rješenje za sve, jer ga možete voziti u bilo koje doba, bez obzira na vrijeme, a osim toga, nećete morati gubiti vrijeme na odlaske u teretanu.
Sobni bicikl, općenito govoreći, ima mnogo prednosti u odnosu na vježbanje u teretani ili fitnes programe.

Neke se odnose na sljedeće:
• Ne opterećuje zglobove: bicikliranje na sobnom biciklu nosi vrlo mali rizik od eventualnih ozljeda, ako se koristi ispravno. Ne opterećuje zglobove i koljena kao što to čine ostale aerobne vježbe poput trčanja na otvorenom ili trčanja na traci za trčanje. Da ne spominjemo izvođenje vježbi s kilažom u teretani. Navedene činjenice čine sobni bicikl idealnim i za starije ljude koji imaju artritis, problema s ravnotežom ili neke druge zdravstvene situacije.
• Idealan za sve, bez obzira na vašu formu: sobni bicikl izvrstan je kako za napredne (profesionalne) sportaše, tako i za početnike. Prije početka vježbanja ljudima je često neugodno što se nalaze u slabijoj formi i što su loše kondicije, što ih sprječava u daljnjem nastavku vježbanja, a zna se dogoditi da upravo zbog toga ubrzo i odustanu. U ovakvim je situacijama sobni bicikl najbolje što vam se može dogoditi, jer je odličan za početnike jer predstavlja dobar način za brzo stjecanje forme. Udoban je za sjediti i možete ga voziti bez nepotrebnog naprezanja mišića. Kada steknete određenu formu, možete odrediti brži tempo ili postaviti nagib kako biste se što više znojili.
• Pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav: vožnja sobnog bicikla je aerobna aktivnost, a redovito bavljenje aerobnim aktivnostima snižava povišeni krvni tlak, regulira šećer u krvi te može spriječiti srčane udare. Osim toga, utječe na bolji rad srca te povećava količinu dobrog, a snižava razinu lošeg kolesterola.
• Trošenje kalorija: ako svakodnevno izdvojite samo pola sata za vožnju sobnog bicikla, možete potrošiti otprilike 250 kalorija. To dakako ovisi o težini osobe te o tempu odnosno brzini kojom vozite. Ako intenzivnije okrećete pedale, to naravno podrazumijeva više sagorijevanja i topljenja masnih naslaga.
• Različite mogućnosti treninga: na sobnom biciklu postoji niz različitih načina koje možete kombinirati kako biste odradili dobar trening: od jednostavnih treninga različitog trajanja i tempa do tzv. fat programa gdje se u zadanim intervalima vozi određenom brzinom pod određenim nagibom, s ciljem topljenja što više masnih naslaga.
• Ne zauzima puno mjesta, štedi vrijeme i novac: za vožnju sobnog bicikla potrebno vam je samo malo slobodnog mjesta u kući, a od dodatne opreme eventualno udobne tenisice. Nećete se naći u situaciji da morate kupovati dodatnu posebnu opremu poput kaciga, rukavica, rezervnih guma i sl. Osim toga, možete ga voziti kad god poželite, a  i svakako je sigurniji od vožnje klasičnog bicikla u prometu.

CategoryFitness