planinarenje-trening-šetanje-penjanje-sport-moda-tenisice-obuca-odjeca

Zdravo tijelo je sretno tijelo, a jedan od najboljih načina da ostanete zdravi jest dovoljno i redovito vježbati. Planinarenje je idealan način povećavanja svakodnevne razine vaše aktivnosti. Ako ste izvan forme, preporučujemo vam da krenete ispočetka; polako, a ne odmah na neke zahtjevne planinarske staze. Uložite u dobar par čvrstih planinarskih tenisica/čizmi te nabavite odgovarajuću odjeću; vodonepropusnu i vjetronepropusnu jaknu te hlače i majice koje na zadržavaju znoj.

Prednosti planinarenja

Planinarenje, osim brojnih prednosti i pozitivnog utjecaja na rad cjelokupnog organizma, dobar je način za povećavanje pažnje i kreativnih sposobnosti pojedinca, jer vrijeme provedeno na otvorenom pomaže u rješavanju problema za 50%. Čak su i brojne studije pokazale da boravak u prirodi, odnosno interakcija s prirodom ima stvarne i mjerljive učinke i prednosti ne samo na zdravlje već i pojedine mogućnosti i sposobnosti pojedinca.
Neke prednosti planinarenja na cjelokupni organizam čovjeka odnose se na:
• Poboljšanje rada srca i dišnih puteva
• Bolja kondicija i izdržljivost
• Nizak rizik od koronarnih bolesti srca, krvnih žila i moždanog udara: redovito odlazite na planinarenja kako biste održavali vaš kardiovaskularni sustav u najboljoj formi, jer ono povećava razinu lipoproteina visoke gustoće i smanjuje razinu triglicerida. Upravo je to ono što smanjuje rizik srčanih bolesti i moždanog udara.
• Nizak rizik od visokog krvnog tlaka i dijabetesa: planinarenje pomaže u kontroliranju ili sprječavanju nastanka dijabetesa jer se aktivnim hodanjem smanjuje razina šećera u krvi.
• Nizak rizik od oboljenja od raka
• Dnevna doza vitamina D: vitamin D neophodan je za održavanje jakih kostiju. Iako obogaćuje mnoge namirnice, najbolji izvor vitamina D zasigurno je sunce. Ako samo deset minuta dnevno provedete na sunčevom svjetlu, to vam je dovoljno za održavanje optimalne razine vitamina D.
• Borbu protiv osteoporoze: redovito hodanje ili planinarenje pomažu u razvijanju jakih kostiju i usporava gubitak koštanog tkiva. Ako imate artritis, 150 minuta planinarenja na tjedan održava savitljivost zglobova i pomaže u borbi protiv osteoporoze.
• Podizanje raspoloženja: planinarenje kroz prekrasne šumske predjele utječe na mirnoću i staloženost duha. Odlučite se na planinarenje svaki put kada se želite osloboditi stresa i zaboraviti neko vrijeme na sve svoje brige. Planinarenje u grupi izvrstan je način za druženje s drugima te za razmjenu ideja i savjeta.
• Sprječavanje nesanice: ako imate problema sa spavanjem, možda ćete ubuduće bolje spavati ako ste netom prije toga proveli sat vremena na svježem zraku. Štoviše, redovito planinarenje smanjuje nesanicu; brže ćete zaspati, a san će biti kvalitetniji.
• Troši kalorije: redovitim planinarenjem možete održavati vašu tjelesnu težinu pod kontrolom. Započnite laganim tempom po ravnim predjelima, između 30 i 60 minuta dnevno, a kasnije se možete upustiti u zahtjevnije planinarske staze. U sat vremena dobrog i kvalitenog hoda možete potrošiti čak 250 kalorija.

Planinarenje kao rekreacija

Planinarenje je odlična aktivnost na otvorenom i dobra vježba za sve mišićne skupine. Osim toga, planinarenje se sve češće uzima kao dodatna terapija koja pomaže u sprječavanju i liječenju eventualne depresije kod pojedinaca. Za neke planinarenje predstavlja bijeg od svakodnevnog života, okoline, posla i tehnologije te je idealan način za povezivanje s prirodom na način koji im donosi mir i opuštenost. Počnite voditi brigu o vašem tijelu već danas te planinarite za zdrav i kvalitetan život!

CategoryFitness