pilates-prednosti---izvođenje-vježbi-sportmoda

Pilates je svojevrsni način vježbanja koji podrazumijeva pravilno izvođenje svih tehnika kojima se unapređuju promjene na tijelu. Ovakav koncept vježbanja razvio je Joseph Pilates početkom dvadesetog stoljeća s namjerom da poboljša rehabilitacijski program za žrtve tijekom Prvog svjetskog rata. U to je vrijeme pilates tehnikama Joe pomagao ozlijeđenim vojnicima da povrate svoje zdravlje jačanjem, istezanjem i stabilizacijom ključnih mišića.

Pilates je vjerovao da su mentalno i tjelesno zdravlje pojedinca međusobno povezani te bitni za dobro zdravlje čovjeka. Naglašavao je kontrolu i preciznost izvođenja pokreta te povećani broj ponavljanja. Usredotočio se na činjenicu da je jezgra čovjeka (područje između ramena i zdjelice) zapravo izvor njegove snage. Najvažnije mišićne skupine nalaze se upravo ovdje; abdominalni mišići, mišići zdjelice te mišići uzduž kralježnice.
Vježbe pilatesa usmjerene su na snagu, fleksibilnost i definiranje tonusa mišića s naglaskom na pravilno držanje tijela i disanje. Zbog svoje osnovne važnosti, pilates je popularan ne samo u području fitnesa već i u rehabilitaciji. Može se koristiti za napredak pojedinca kroz izvođenje određenih pokreta koji predstavljaju njegove svakodnevne aktivnosti. Za ublažavanje i sprječavanje bolova u vratu, leđima i zglobovima idealne su upravo vježbe za jačanje jezgre.

Prednosti pilatesa

Prednosti pilatesa na zdravlje pojedinca odnose se na jačanje i oblikovanje mišića svih mišićnih skupina. Ovakvo vježbanje također pridonosi i mršavljenju te povećanoj fleksibilnosti i mobilnosti čak i u kratkom vremenu. Ispravljanjem te pravilnim posturalnim držanjem smanjit ćete bolove u leđima, a u isto vrijeme poboljšat ćete ravnotežu i koordinaciju. Osjetit ćete unutarnju snagu i pojačanu svjesnost tijela. Pilates je idealan i zbog toga što se tijekom cijelog vježbanja usredotočujete na sebe te se tako oslobađate stresa. Ovdje nije riječ o nekoj vrsti meditacije, već samo o tome da se radi na povezanosti vašeg uma i tijela tijekom vježbanja.
Pilates nije oblik vježbanja koji će vas iscrpiti ili umoriti. Naprotiv, primijetit ćete veću razinu energije, snažnije tijelo te jasan i slobodan način razmišljanja. Ovakvo vježbanje pozitivno utječe na sve tjelesne sustave stimulirajući i uklanjajući otrovne tvari. Osim toga povoljno djeluje i na vaš probavni sustav jer ubrzava metabolizam. Ono što je još važnije, pilates dokazano pojačava i vaš imunološki sustav.
Pilates različito djeluje na vježbače različitih dobnih skupina. Kod starijih ljudi poboljšava funkciju zdjelice i poboljšava gustoću kostiju, a za mlađu populaciju karakterističnije je povećanje kapaciteta pluća te bolje tehnike disanja.

Izvođenje pilates vježbi

Vježbe pilatesa u pravilu se izvode polako bez naglih pokreta, što vježbanje čini dosta zahtjevnim, jer se radi o izometričnim vježbama koje traže izdržljivost. Tijekom izvođenja vježbi, mišićni se volumen ne pojačava već mišići postaju vretenasti i elastični. Pilates povoljno djeluje na kralježnicu i na zglobove jer ih ne opterećuje. Ako ste se odlučili da biste htjeli probati pilates kod kuće, za to vam ne treba posebna oprema. Dovoljna vam je samo obična podloga te dobar pilates trening s interneta. Ipak, za potpunije vježbanje preporučujemo vam odlazak na sate pilatesa jer ondje možete naći sve potrebne sprave za istezanje i rekvizite koji se koriste u izvođenju vježbi. Postoji nekoliko vrsta pilatesa (fitnes pilates, rehabilitacijski pilates), stoga vježbanje prilagodite važim mogućnostima i željama.

CategoryFitness