odbojka-na-pijesku-plaža-znojenje-odbojkašice-odbojkaši

Odbojka na pijesku je timski sport u kojem igraju dvije ekipe po dva igrača na pješčanom terenu koji je odvojen mrežom. Odbojka na pijesku uvedena je među olimpijske sportove još od 1996. godine.
Kao i kod odbojke koja se igra u dvorani, cilj igre je poslati loptu preko mreže u protivnički teren. Dopuštena su najviše tri dodavanja između suigrača. Igra započinje servisom (udarcem lopte dlanom) s početne crte te se nastavlja sve dok lopta ne padne na pijesak ili ne završi izvan terena.

Pobijedila je ona ekipa koja prva osvoji dva seta koja se igraju do 21. Odbojka na pijesku danas je sve popularniji sport koji je često viđen na plažama i sportskim terenima, osobito u ove prekrasne ljetne dane. Osim što predstavlja nadasve zanimljivu društvenu aktivnost, veoma lako može se pretvoriti u intenzivan trening. Odbojka na pijesku donosi brojne zdravstvene prednosti kao i odbojka u dvorani. No, čitajte dalje kako biste saznali zašto je ovaj sport toliko poseban i zarazan, ne samo među mlađom populacijom već i u zrelijim godinama.

• Razvijanje i usavršavanje vještina: odbojka na pijesku jednostavno te tjera da svaki svoj pokret izvodiš pravilno i učinkovito, jer ipak, kretanje u pijesku je teže i sporije, nego na ravnoj tvrdoj podlozi. Zato igranje odbojke na pijesku može za neke osobe biti pravi izazov, osobito za one koji su navikli na (dvoranska) igrališta.

• Odlična kardiovaskularna aktivnost: vlažan i mekan pijesak na igralištima za odbojku nudi otpor koji razvija snagu i izdržljivost, kao i rad svih mišića nogu, ligamenata i tetiva. Također, bavljenje ovakvom aktivnosti troši više kalorija i energije od svakodnevnog trčanja, stoga ujedno, povoljno utječe na rad srca, podižući broj otkucaja te opskrbljujući tijelom kisikom.

• Sagorijevanje masnih naslaga i trošenje kalorija: odbojka na pijesku zaista je zabavan način tjelovježbe tijekom koje možete sagorjeti između 90 – 140 kalorija za samo pola sata igre. U jednom satu profesionalni sportaši mogu sagorjeti i do 500 kalorija! To je naravno zbog dodatnog napora kojem su izloženi većina mišića na čovjekovu tijelu.

• Poboljšava društvene vještine: za odbojku na pijesku može se reći da je spontana sportska aktivnost; svatko tko je imao priliku igrati odbojku na pijesku negdje na plaži, zna da tu ne postoje nikakva dogovaranja oko stvaranja ekipa, već jednostavno prilaziš bilo kome i prikupljaš igrače. Cilj je dobro se zabaviti, stoga skakutanje sa strancima negdje usred plaže pruža vam mogućnost stvaranja novih prijateljstava i poznanstava.

• Bolja koordinacija očiju: za odbojku je ključan tajming; sve se događa u određeno vrijeme. Stotinku sekunde ranije ili kasnije i lopta je već na drugom mjestu. Kako biste bili uspješni u ovome sportu, morate cijelo vrijeme dobro gledati loptu i pratiti je tako da znate kada ju točno trebate udariti. Preciznost je također ključna stavka, no poboljšanje koordinacije očiju je zasigurno odlična prednost ove aktivnosti.

• Bolji tonus mišića: istraživanje je pokazalo da otpor koji stvara pješčani teren bolje i učinkovitije djeluje na tijelo od običnog trčanja ili vožnje biciklom. Vaše su noge prisiljene raditi čak duplo teže pokrete, nego kada hodate ili trčite. A to ne samo da potiče puno više sagorijevanje kalorija i masnih naslaga već i jačanje i toniranje mišića nogu.

CategorySport