kardio-trening-vježbanje-razgibavanje-treniranje-sport-moda

Kardio. Za neke je to zastrašujuća riječ, dok za druge ona predstavlja strast koje se ne mogu nikada zasititi. No, bilo kako bilo, kardio trening jedna je od ključnih komponenti koju nikada ne biste trebali izostaviti iz vašeg plana za vježbanje.
Riječ kardio predstavlja skraćenicu za kardiovaskularne vježbe, a odnosi se na izvođenje bilo kakvih pokreta koji povećavaju brzinu i rad vašeg srca, a ujedno i cirkulaciju krvi kroz vaše tijelo.

Postoje razni oblici i metode izvođenja kardio treninga, no napominjemo da sve imaju određene prednosti koje donose, ali i smjernice kojih biste se trebali pridržavati prilikom njihova izvođenja.

Većina pojedinaca koji rade kardio, rade to kao način za sagorijevanje viška kalorija, a budući da se krećete, povećavate potrebu za energijom. Neki oblici kardio treninga mogu biti bolji u odnosu na druge, no jedino kada se govori o strogom gubitku masnoće. No, bez obzira na sve, ovo je prilično zahtjevan oblik vježbanja, tako da je gubitak kalorija uvijek zajamčen.
Osim što je kardio trening dobar za uklanjanje masnih naslaga, postoji i niz drugih prednosti koje se odnose na zdravstveno stanje pojedinca. Krenimo redom:

– Bolje zdravlje srca: tvoje srce je mišić baš kao i svaki drugi, stoga, kako bi ono postalo jače, moraš ga moći „vježbati“. Ako ne uspiješ u tome, s vremenom će oslabjeti, što može uzrokovati niz negativnih učinaka na tvoje zdravlje.
– Ubrzani metabolizam: sljedeći razlog izvođenja kardio treninga je povoljni utjecaj na metabolizam. Uz ubrzavanje otkucaja srca, kardiovaskularne vježbe potiču i ubrzavaju ostale procese u vašem tijelu. Ubrzani metabolizam podrazumijeva lakše i jednostavnije održavanje tjelesne težine.
– Bolji hormonski profil: izvođenje kardio vježbi znatno mijenja hormonski profil u vašem tijelu. Oslobađaju se hormoni sreće, koji će ukloniti eventualne simptome depresije ili umora.
– Brži oporavak od ozljeda: određeni oblici kardio vježbanja mogu smanjiti vrijeme oporavka od eventualnih ozljeda, jer se ovakvim vježbanjem donosi veća količina krvi bogate kisikom do svih dijelova tijela.

Ključne komponente:
Ako ste tek početnik u ovakvome načinu vježbanja, preporučujemo vam da se usredotočite na pronalaženje aktivnosti koja vas u najvećoj mjeri održava u stalnom pokretu te kako biste povećali broj otkucaja vašeg srca. To su, dakle, dvije glavne komponente koje ovaj oblik treniranja čine posebnim; u kardio trening ubraja se brza šetnja, vožnja biciklom ili neka druga sportska aktivnost.

Za dobar kardio trening važno je zadržati vaše tijelo u pokretu. Podizanje utega, osim ako je riječ o kružnom treningu, ne smatra se aerobnom aktivnošću jer se ne pokrećete kontinuirano.
Učestaliji kardio treninzi poboljšat će vašu kondiciju, izdržljivost i snagu. Ako težite još većoj razini kondicije, možete se usredotočiti na izvođenje naprednijih oblika kardio treninga poput intervalnog treninga, HIT treninga, tabate i slično. Najvažnije je da prvo započnete s izgradnjom čvrste osnove za kardio treninge, a zatim se dalje izgrađujte ovisno o vašim sposobnostima, mogućnostima i željama.

Sada kada znate sve osnove kardio treninga, kako započeti vježbati te koje su prednosti ovakvog oblika vježbanja, dobro iskoristite ovo znanje te si izradite kvalitetan kardio trening, učestalost te plan njegova izvođenja. Držite se donesenih odluka i zacrtanih ciljeva, a rezultati samo što nisu ovdje.

CategoryFitness