funkcionalan-trening-fleksibilnost-sport-moda

Svakodnevno koristite osnovne funkcionalne metode i tehnike kretanja kao što su guranje, povlačenje, hodanje, nošenje, podizanje, rotiranje i slično. Funkcionalni trening je, ni više ni manje, nego upravo to; oblik vježbanja koji uključuje svakodnevne pokrete i aktivnosti. Funkcionalni trening povećava vašu snagu, izdržljivost, stabilnost, pokretljivost i fleksibilnost. Njime se ujedno poboljšavaju vaše vještine kako biste mogli ostvariti vaše ciljeve koji se odnose na siguran i zdrav život.

Važnost funkcionalnog treninga:

Vježbe funkcionalnog treninga obično uključuju snagu i ravnotežu. Čak i sklekovi mogu postati dijelom funkcionalnog treninga, ako se rukama ili nogama oslanjate na loptu. Na taj ste način prisiljeni angažirati sve mišićne skupine, osobito trbušni zid, ako želite moći održavati dobru ravnotežu tijekom izvođenja vježbe. Funkcionalnim treningom možete sagorjeti više kalorija od ostalih oblika vježbanja, a osim toga, utječe i na bolji rad vašeg mozga zbog potrebe za boljim kontroliranjem svih mišića.
Funkcionalni trening pomaže i u jačanju određenih mišića bez izoliranja bilo kojeg od njih. Sveobuhvatni program funkcionalnog treninga donosi najbolju kombinaciju snage i kondicije.

Prednosti funkcionalnog treninga:

Profesionalni sportaši izvode funkcionalni trening kako bi dobili na brzini, snazi, izdržljivosti i fleksibilnosti. Teoretski, kroz funkcionalno treniranje možete postići štogod želite. Evo nekoliko ključnih prednosti:
– pokretanje tijela: naša su tijela namijenjena za izvođenje raznih pokreta, a ne samo za cjelodnevno sjedenje ispred računala. Funkcionalni trening usredotočuje se upravo na poboljšavanje vašeg kretanja.
– bolje držanje: funkcionalni trening može pomoći u ispravljanju lošeg držanja koje može biti uzrokovanu svakodnevnim poslovima ili životnim stilom.
– sagorijevanje masnih naslaga: funkcionalni trening izvrstan je način za sagorijevanje masnoća, jer su u isto vrijeme skoro sve mišićne skupine uključene u vježbanje. Ovakve vježbe ne samo da povećavaju vašu snagu i izdržljivost već i ubrzavaju rad metabolizma.
– stabilnost: svaki funkcionalni trening pridonosi pokretljivosti vašeg tijela, fleksibilnosti, ali i stabilnosti i ravnoteži koja možda najviše utječe na rad i definiranje mišića.
– poboljšani rad srca: funkcionalni trening idealan je za bolji rad srca i krvnih žila.
– oporavljanje od ozljeda: osim ranije navedenih prednosti, ovakav oblik vježbanja skraćuje vrijeme potrebno za oporavak od određenih ozljeda. Isto tako, može spriječiti njihov nastanak.

Funkcionalni trening postao je jedan od glavnijih oblika vježbanja u teretanama, osobito kada je riječ o grupnim treninzima. Za provođenje funkcionalnog treninga koristi se dodatna fitnes oprema poput utega, kettlebella, gumenih traka i ostalih dodataka. Ovakav oblik vježbanja nije ograničen samo na određene dobne skupine već je prikladan za sve uzraste i stupnjeve fizičke spremnosti. Osim toga, funkcionalni trening odličan je u oslobađanju od stresa kojem smo svakodnevno izloženi.

Ovakav način vježbanja idealan je kako za početnike tako i za profesionalne sportaše, jer podjednako naglašava višestruko pokretanje tijela koji pridonose njegovom jačanju i izgradnji. Vježbe funkcionalnog treninga ne jačaju samo trbušne mišiće već i mišiće ramena, leđa i nogu.

Za sve one koji pate od bolova u leđima i zglobovima, funkcionalni trening može biti prilično koristan. Vježbe koje se koriste u funkcionalnom treningu mogu vam pripomoći ostvariti neke zadaće koje su vam nekad davno bile gotovo neostvarive.

Stoga, pridružite nam se i odaberite one vježbe funkcionalnog treninga koje će najbolje utjecati na vaše tijelo i duh.

CategoryFitness