fitness, Kayaking, Sjeverna Amerika, sport, tjelovježba veslanjem, veslanje, zdrav život

Kayaking je kao sport i sportska rekreacija poznat već niz godina i nije neka novotarija, a sami njegovi korijeni sežu tisućama godina prije i vežu se uz domorodačko stanovništvo Sjeverne Amerike. Njegova osnovna namjena je bila korištenje u lovu, jer je zbog svoje konstrukcije omogućavao da se lovac neopaženo približi lovini na kopnu ili u vodi. Stoga i ne čudi da samo ime za takvu vrstu plovila kajak (kayak) u doslovnom prijevodu znači lovčev čamac. Interes Europljana za ova plovila počinje u 19. stoljeću, a kao sport se razvija početkom 20 stoljeća, prvenstveno u zapadnoj Europi.

Dosta povijesti, prijeđimo na sadašnjost i pozitivne učinke koje nam ova vrsta rekreacije može donijeti. Prva pretpostavka je da kayaking utječe na ruke, što je dakako točno, ali kroz malo podrobniju analizu vidjet ćemo da je kayaking puno kompletnija tjelovježba za nas.

Počnimo prvo s rukama, pokretanje kajaka zahtjeva veslanje, a voda tom prilikom stvara otpor našim mišićima, koji na taj način dobivaju tonus i snagu. Sami zaveslaji zahtijevaju kontrakciju i ekstenziju naših bicepsa i tricepsa, ovisno u kojem nam je stadiju zaveslaja ruka, a stisak i manevriranje veslom utječu na jačinu našeg stiska i snagu podlaktice. Nadalje prelazimo na leđa, jer svaki zaveslaj uključuje i naše leđne mišiće, slično kao i kombinacija pokreta kod bicepsa i tricepsa. Stoga dok jednom stranom tijela grabimo prema naprijed i događa se kontrakcija te strane leđnih mišića, suprotna je u ekstenziji, jer se druga strana tijela izvrće prema nazad. Dakako poznato je da svaka vježba leđa uključuje i naša ramena, kayaking nije iznimka. Kayaking uključuje mišiće naših ramena, ali nešto i više nego klasične vježbe u teretani. Priroda veslanja nameće našim ramenima kružne pokrete koji na taj način „pogađaju“ sve naše mišiće ramena. Povezano uz sve te radnje navedenih mišićnih skupina, neizostavan je utjecaj kayakinga na mišiće abdomena. Sve kontrakcije i ekstenzije ostalih mišićnih skupina prilikom veslanja, imaju svoju kontra akciju u mišićima donjeg dijela leđa i trbuha. Na taj način kayaking je dobar izbor tjelovježbe za one toliko željene pločice na trbuhu. Osim tog utjecaja na izgled, jačanje trbušnih mišića i mišića donjeg dijela leđa utječe na stabilizaciju naše kralježnice, a posljedično i na naše držanje i jačanje cijelog tijela. U engleskoj terminologiji ti mišići se nazivaju core muscles, što bi značilo u slobodnom prijevodu mišići jezgre našeg tijela, odnosno temelj za izgradnju i jačanje svih ostalih mišićnih skupina. Uz sve navedeno ne smijemo zaboraviti da i u kombinaciju mišićnih skupina prilikom kayakinga, ulaze i mišići prsa koji stvaraju protutežu radu leđa i ramena prilikom veslanja, a ne smijemo izostaviti ni utjecaj na noge.

Tijekom kaykainga rade i mišići naših nogu, određenom mjerom nadovezujući se kao protuteža pokretima gornjeg dijela tijela. Zbog velike uključenosti svih mišićnih skupina i otpora vode tijekom bavljenja kayakingom jasno je da je kayaking kardio vrsta tjelovježbe i bavljenje njime osim povećanja snage i tonusa mišića, utječe i na osnaživanje našeg srca i povećavanje kapaciteta pluća.

Posljedično kao i svaka kardio vježba, naravno ovisno o intenzitetu, djeluje i na smanjenje masnih naslaga. Iako možda nakon iscrpnijeg dijela o uključenosti velikog broja mišićnih skupina u kayaking vam se čini da je to možda i preteško za vas, moramo vas demantirati. Kayaking je rekreacija koja može poslužiti više-manje svima jer dovoljno je da za početak prilagodimo tempo veslanja, odnosno vježbanja našoj trenutnoj kondiciji. Ali možda onaj ultimativni razlog zašto je kayaking kao vrsta rekreacije idealan je taj da ste na otvorenom, na vodi, da možete istraživati i usmjeriti pogled u lijep krajolik oko vas i možda i zaboravite da zapravo vježbate.