Osjećati se krajnje iscrpljeno, tromo i umorno tijekom, ali i nakon zimskih dana u potpunosti je normalno. Deficit sunca i vitamina D, utječe na svakoga, a kada se zareda nekoliko dana bez sunca, svih nas uhvati melankolija i osjećamo se bezvoljno i kako se kaže, za ništa smo.

U ovome niste sami i nema razloga za brigu, događa se svakome.

Kako bi spriječili osjećaj usporenosti i umora, i kroz tmurne zimske dane možemo učiniti dosta toga kako bi se osjećali bolje, odmornije i općenito veselije. Osobito kada zima prođe, počnu topliji dani, ako se još uvijek osjećate zbunjeno i tromo. Ono što zapravo utječe na naše raspoloženje je činjenica da organizam pri smanjenoj danjoj svjetlosti smanjuje i proizvodnju melatonina. Neophodan za naš san, ako nam nedostaje sunčeva svijetla, čitavo naše tijelo se osjeća uspavano.

Stanovnici skandinavskih zemalja ovome su problemu, za vrijeme trajanja polarnih noći kada je dan jako kratak ili imaju samo par sati sumraka, doskočili tako da svoje vrijeme što više provode vani. Vikendi su rezervirani za izlaske i druženja, neovisno o tome kakvo je vrijeme. Svjež zrak je neophodan kako bi naše tijelo bolje funkcioniralo. Nedostatak kisika osobito ako radite u zatvorenim prostorima, također nepovoljno utječe na naše raspoloženje, zato često prozračujete prostor u kojem radite, a osobito to činite kod kuće. Malo svježeg zraka čini čuda za vaše opće stanje. Podrazumijeva se da čim izađu prve zrake sunca i vi trebate izaći vani  i upijati što više vitamina D, ali nemojte pretjerivati ni u tome. Pri naglom izlaganju suncu, naše tijelo će se početi zagrijavati i odnositi nam prijeko potrebnu energiju,. Stoga, pomalo i u malim dozama. Jednako kao što ljeti sjećamo strahovit umor zbog vrućine, tako i za prvim proljetnim zrakama sunca treba oprezno. Ako ste ikada imali osjećaj potpunog kolapsa i pospanosti nakon što ste prvi sunčani proljetni dan proveli u prirodi ili samo sjedeći na kavi , znat ćete o čemu se radi. Budite umjereni u svemu. Spavajte dovoljno i odmarajte, ako ste u prilici. Ali potrudite se noći spavati barem 6 do 7 sati kako bi vaš organizam mogao normalno djelovati tijekom dana, te vam neće biti potreban popodnevni odmor.

Kada god je to moguće opustite se, i ako je potrebno meditirajte ili samo šetajte. Učinite nešto za sebe mentalno i fizički, jer tijelo i um nakupljaju stres i morate se brinuti i za to da ga  izbacujete što više iz sebe. Pronađite nešto što vama odgovara i budite ustrajni u tome, nešto što vas opušta ili neki hobi koji vas veseli učinit će čuda za zimsku i post zimsku melankoliju.

Nemojte iskorištavati zimske dane za tjelovježbu samo s ciljem kako bi se pripremili za ljeto, vježbajte i bavite se aktivnostima kako bi se osjećali bolje, zdravije i jače. Bilo koja aktivnost, a osobito one koje zahtijevaju izlazak u prirodu, neophodne su za vaše zdravlje. Nakon dana provedenog van četiri zida ureda ili kuće, definitivno ćete se osjećati lakše. Izvana i iznutra. Kako neadekvatna prehrana, pogotovo ona teška, pridonositi općem osjećaju umora u organizmu, potrudite se jesti zdravo, raznovrsno i zeleno. Jedite što više voća, pijte vode i tijelo će vam biti zahvalno kad prođu zimski dani. Osjećat ćete se poletno i puni energije, jer kao što smo već rekli niste jedini ako patite od zimskog „bluesa“, zato se pripremite unaprijed.

U najgorem slučaju ako se umor i iscrpljenost nastave i u periodu kada bi se zaista trebali osjećati dobro, potražite pomoć liječnika. Pad imuniteta uslijed viroza utječe na krvnu sliku, te bi vam možda bili potrebni neki lijekovi ili vitamini.

Pazite na sebe i uživajte u svakom danu, zima će proći, ali vi uvijek možete biti spremni za svako nadolazeće godišnje doba.