Potrebno je 21 do 66 dana kako bi se stvorila navika… bila ona dobra ili loša.

Ljenčarenje, odugovlačenje pri poslu, i sve ono što nam kultura nalaže da nije dobro za nas  smatramo lošim navikama.

Pri svemu tome najviše pati naše tijelo, naš organizam, i zato je nadolazeće razdoblje idealno kako bi svoj organizam „nagradili“ detoksikacijom i počeli mijenjati sve svoje loše navike.

Da li znamo što zapravo znači detoksikacija? Njen termin zapravo označava čišćenje krvotoka tako da uklanjamo nečistoće iz jetre, gdje se nakupljaju toksini. Naše je tijelo napravljeno tako da samo uklanja toksine, ali ponekad mu treba mala pomoć, i ako se kroz dan osjećate umorno i usporeno, tome može biti urok povećanost toksina u tijelu.

Kako možete stvoriti svakodnevne navike i tako postepeno pridonositi detoksikaciji svog organizma? Neće biti jednostavno u današnjem ubrzanom ritmu života, ali morate ustrajati u svom naumu. Počnite od sitnih navika koje biste mogli obavljati ujutro, primjerice prije odlaska na posao. Provedite nekoliko trenutaka u refleksiji ili meditaciji, te popijte čašu vode ili vodu s limunom i medom. Limun sadrži askorbinsku kiselinu, znanu i kao vitamin c, koja potiče proces čišćenja organizma, a s vremenom će imati blagotvorni učinak na čitavi organizam, poput bolje probave, poboljšane koncentracije i zdravijeg izgleda kože. Posvetite malo vremena pripravljanju zelenih ili voćnih Smoothieja, koji mogu zamijeniti i pojedine obroke, pogotovo užinu. Idealni za nošenje na posao, a zahtijevaju minimalnu pripremu. Samo stavite što imate pri ruci u blender, dodajte malo žitarica ili sjemenki i za svega nekoliko minuta imate gotovo jelo ili međuobrok prepun vitamina, antioksidansa i hranjivih tvari. Ako već niste do sada pokušajte smanjiti ili u potpunosti izbaciti unos šećera, te izbaciti konzumiranje kave, koju možete nadomjestiti vodom ili još bolje raznim čajevima. Vaš najbolji suradnik u procesu detoksikacije definitivno će biti zeleni čaj, koji od svih čajeva jedini dokazano pomaže u čišćenju od toksina, jer je bogat antioksidansima.

Svemu ovome možete dodati  i kratak post, bio on jednodnevni ili poludnevni, eliminirat će  neželjene tvari iz vašeg tijela, ali prije toga trebate paziti da Vam je prehrana bogata nutrijentima, inače postom možete samo sebi naškoditi. Trebalo bi napomenuti da detoksikacije i dijete bazirane na njima, a post pogotovo, većinom imaju smanjen unos proteina, te također prouzrokuju pojačan osjećaj umora. Zato uvije počnite pomalo i polako, jer cilj je osjećati se bolje, a ne gore.

Kako bi Vas potakli da se više posvetite detoksikaciji nabrojat ćemo nekoliko stvari u kojima je ona korisna. Osim što ćete imati bolju probavu, lakše ćete upravljati tjelesnom težinom, osobito ako imate plan i skinuti koji kilogram viška. Vaš imunološki sustav će biti ojačan, a s time ćete smanjiti rizike od raznih upala i bolesti, a da ne govorimo da će Vaša koža izgledati zdravije, a Vi ćete biti bolje raspoloženi i umor će biti kao rukom odnesen.

Dakle, bitno je početi postepeno, jer ako zadate sebi neke velike ciljeve i krenete s drastičnim  promjenama, bit će Vam teško pridržavati ih se i ustrajati. Pomoći će ako plan detoksikacije stavite na papir i započnete s planom zajedno s prijateljicom ili kolegicom. U dvoje će biti lakše, a svojim zdravijim načinom života ubrzo možete i „zaraziti“ svoje kolege i obitelj. Počnite s nekim sitnim jutarnjim ritualom i postupno ih provodite u veće. Pokušajte nekoliko tjedana jednostavno izbaciti kavu i piti zeleni čaj, te barem doručkovati zdravo. Zamijenite uobičajeni brzi ručak na poslu, nečim hranjivim i svježim, osobito smoothiejem. Kad steknete naviku, sve će Vam ovo dolaziti rutinski, te će Vam ovaj način prehrane, a ubrzo i života,  postati uobičajen. Još jedna stvar koju ne smijemo zaboraviti, a ta je da je disanje važno. Naučite pravilno disati i osjećat ćete se smirenije, i duhovno ispunjenije. Posvetite svaki dan nekoliko minuta sebi i svom miru, jer kako kažu priprema je pola posla.

Ne zaboravite i uživati u procesu jer ako plan detoksikacije i promjenu svojih loših navika, shvatite kao obavezu, sigurno je da će rezultati biti lošiji nego da ste čitavi proces prihvatili kao zabavan izazov.