fitness, sport, teretana, tjelovježba, Valentinovo, vježbanje, zdrav život

Čovjek je po prirodi društveno biće, a kada je takvo biće i zaljubljeno ili kada ima sreću da se skrasi sa svojom srodnom dušom, onda može pomicati planine.

Ipak, svjedoci smo parova koji se u vezama i za vrijeme zajedničkog života, posebice prvih godinu dana, poprilično zaokruže. Izgleda kako je u ljubavi lakše pomaći planinu nego stražnjicu s kauča, posebice ako su obje osobe u vezi nesklone vježbanju! No, ako barem jedna uživa u rekreaciji ili ima veliku želju za buđenjem sportaša u sebi, mora znati kako će njeni treninzi i ciljevi istih biti lakše ispunjeni ako u tjelesnu aktivnost uključe i svoju bolju polovicu. I zdrave, ali i loše navike se lakše usvajaju u dvoje, pa je uistinu najbolji način da svom partneru pokažete koliko vam je do njega stalo, je da udovoljite njegovom zahtjevu da zajedno krenete u zdravu avanturu.

Bliži se Valentinovo, pa zajednička članarina u nekoj teretani ili fitness programu može biti odličan poklon vašoj vezi ili braku. Vježbi u paru, kao i sportova ima na pretek. Možete početi polako, nabavkom bicikala kojima ćete se zajedno voziti do posla ili u nabavku namirnica. Nakon mjesec dana uz pedaliranje uvedite i zajedničko trčanje dva puta tjedno, duže romantične šetnje i barem jedan zdravi vikend mjesečno u prirodi ili u planinarskom domu. Ako spavanje u šatoru pod zvijezdama uz pucketanje vatre neće rasplamsati strasti i obogatiti vašu vezu uzbudljivim avanturama, onda zauvijek ostanite na kauču uz fast food. Nakon što ste vikende preselili u prirodu, vrijeme je da krenete sa zdravijom ishranom. Ima li što romantičnijeg o zajedničkog kuhanja uz začine ljubavi. A kada se napokon preselite u teretanu shvatit ćete kako osim korištenja vlastitih tijela, za vježbe u paru možete koristiti i brojne rekvizite: od pilates lopti i medicinski kojima se možete dodavati prilikom rotacije, vježba na spravama do elastičnih traka koje vas u paru mogu poprilično izmoriti.  Među vama će se s vremenom probuditi i zdrava konkurencija, pa ćete kroz međusobna nadmetanja ostvarivati i bolje rezultate. Za svaki ostvareni cilj možete dogovoriti i neku simpatičnu nagradu, primjerice tko pobjedi može birati film i sl.

Vježba je uistinu hrpa, pa ćemo pokušati vizualizirati neke od jednostavnijih. Bacanje nogu, odnosno podizanje nogu s odguravanjem možete raditi i kod kuće. Jedno od vas treba leći na leđa, spojiti noge i ispružiti ih ravno. Trup je miran dok vam vaš partner stoji iza glave tako da se rukama možete uhvatiti za njegove gležnjeve. Krećete s podizanjem nogu okomito na trup koje vaš partner hvata i polako odguruje natrag prema podu. Poanta je da nogama ne taknete podlogu, dok odguravanja mogu biti i na lijevu i na desnu stranu.  Uz podršku partnera možete raditi i zajedničke serije trbušnjaka ili sklekova pri kojima vam partnerova težina može pružati otpor. Super stvar za zajedničko vježbanje je i joga prilikom koje možete zajedno raditi na izdržljivosti, fleksibilnosti ili ravnoteži. Svakako isprobajte vježbu tzv. duplog čamca. Sjednite nasuprot partneru, savijte koljena i dodirujte se vrhovima nožnih prstiju. Uhvatite se za ruke. Udahnite, ispravite leđa i savijte koljena. Zatim lagano, koristeći se snagom partnerovih stopala, međusobnim otporom ispravite jednu nogu i izdahnite. Napravite stanku od nekoliko udaha i izdaha poslije ispravljanja prve noge. Podignite noge prema grudima držeći se za ruke, a leđa i dalje držite uspravno. Budite potpora jedno drugome. Spuštajte prvo jednu pa drugu nogu. A kada završite s treningom zabavite se zajedničkim istezanjem i barem jednom mjesečno nagradite odlaskom u saunu ili masažom u paru! Budite jedno drugom izvor motivacije i ljetne dane dočekajte kao puno zgodniji i zadovoljniji par!