cross fit, fitness, izgradnja mišićne mase, kardio trening, snaga, trening, žene

Crossfit je preko noći zamijenio sve vrste dosadašnjih grupnih treninga koje smo toliko obožavali i vjerno na njih hodočastili. Barem četvero od petero ljudi koji vježbaju reći će vam da je za njihov savršen izgled zaslužan upravo ovaj oblik vježbanja? Zašto je to tako i zašto je dobri stari old school aerobic prestao biti in?

Ukratko, radi se o treningu snage i kondicije i nikako nije namijenjen samo za snažne žene i muškarce, već za one uporne i izdržljive. Bez puno rekvizita kakvima ste se do sada služili u fitness centrima, ovaj način vježbanja omogućuje svakom individualcu da opterećenje i intenzitet vježbanja prilagodi sebi, a ne vježbi. Rezultat je zapanjujuć! Osim gubitka kilograma i izgradnje mišićne mase razvijate snagu i kondiciju na kojoj bi vam pozavidjeli i sami Spartanci.

U čemu je tajna? Filozofija cross fit-a želi vas učiniti spremnim za svakodnevne aktivnosti. Stalno mijenjanje treninga omogućava tijelu bržu prilagodbu na različite fizičke, ali i mentalne izazove. Njime su obuhvaćeni svi elementi motoričkih i funkcionalnih sposobnosti od opće izdržljivosti, gipkosti, brzine do ravnoteže i preciznosti. Treninzi su kratki, intenzivni i što je najbitnije, raznoliki. To je svojevrsni mix disciplina: gimnastike, pilometrije, kardio treninga, dizanja tereta, boksa… Primjerice vježbe iz gimnastike poput čučnjeva, penjanja na konop i iskoraka kombiniraju se s cardio vježbama trčanja, biciklizma ili preskakanja vijače.

Svatko može pronaći nešto za sebe i to ga čini omiljenim stilom vježbanja koje organizam puni energijom dovoljnom za preživljavanje napornih zadataka svakodnevice. U samo nekoliko godina postojanja ovaj način vježbanja iz Amerike, gdje je osmišljen, se preselio u svaku dvoranu svijeta i ne dopušta da nijedan rekvizit u njoj ostane neiskorišten. Iznenadili bi se koliko se vježbi može napraviti na običnoj šipki ili stolici. Svaki predmet koji nas okružuje podređen je vježbi i svaki nas može inspirirati za neku novu. Iako postoji kratko vrijeme dobio je na stotine inačica i svaka je pronašla svoje konzumente. Zanimljivo je da ove zahtjevne treninge pohađaju i osobe starije dobi upravo zbog toga što se intenzitet prilagođava fizičkoj spremi svakog pojedinca. No, potrebno je naglasiti kako crossfit nije potpuno bezopasan.

Dobar trener ključ je sigurnosti. Često polaznici i treneri forsiraju organizam na nešto čemu još nije dorastao, postaju opsjednuti ovakvim tipom vježbanja, pa nespremni odlaze na natjecanja s kojih se vraćaju ozlijeđeni.  Pojedinci, služeći se internetom, pokušavaju vježbati sami, nesvjesni opasnosti kojoj se izlažu. Poanta je da u treningu uživate, da zanemarite presinge okoline i komercijaliziranog društva. Vjerujte, i skromna oprema može iznjedriti vrhunske rezultate. Ovakav trening se mora izvoditi pod stručnim okom i u kontroliranim uvjetima kako bi urodio plodom. Za polaznike crossfita ne postoje granice, oni nisu pravocrtni sljedbenici jedne discipline, oni su triatlonci, sportske svaštare koje se mogu snaći u svim preprekama, a znamo da ih život nosi, svakodnevno i nenajavljeno.