Sigurno od malena slušate kako je plivanje lijek za sve boljke.
Vaši su vas uvijek tjerali u more ili bazen i govorili vam da plivate što više kad već imate priliku. Moramo vam reći da su bili u pravu.

Sat plivanja sagorijeva istu količinu kalorija kao i sat trčanja, a uz to nema nikakav loš utjecaj na vaše kosti i zglobove. Dok plivate vaše cijelo tijelo radi, a vaš kardiovaskularni sustav uživa najviše blagodati. Plivajući povećavate otkucaje srca bez dodatnog zagrijavanja tijela, tonirate mišiće, povećavate snagu i izdržljivost. Plivački trening može biti raznolik ako kombinirate različite tehnike plivanja. Slobodan stil kombinira sve i najviše umara, dok su prsni i leđni stil idealni za tjelovježbu i tim načinom možete plivati duže posebice ako se pomognete perajama.

Leptir je stil koji je najzahtjevniji i nemojte ga forsirati dok u potpunosti na naučite kako se izvodi kako se ne biste ozlijedili. No bez obzira kako plivali, svi mišići u vašem tijelu, do glave do pete, rade. Osim jačanja srca plivanjem se povećava i kapacitet pluća. Primjerice, za 10 minuta plivanja spalite 60 kalorija plivajući prsno, 80 kalorija leđno, 100 kalorija s freestyleom i impresivnih 150 plivajući leptir. Plivajući učvršćujete jezgru cijelog tijela, dajete stabilnost zglobovima i općenito poboljšavate motoričke sposobnosti. Plivanje je tisućljećima najbolja fizikalna terapija jer pomaže u liječenju artritisa, različitih ozljeda, smanjuje bolove i ubrzava oporavak. Plivanje je najbolja rekreacija za osobe s invaliditetom.

 

Plivanje može biti i dobra tjelovježba za asmatičare jer su vježbe disanja ključne u ovom sportu, pa treningom zadržavanja daha i ronjenja možete proširiti kapacitet pluća i steći kontrolu nad svojim disanjem. Plivanje utječe i na kvalitetu sna kao i na raspoloženje, a i pomaže u upravljanju stresom. Plivati možete i u trudnoći, a to je jedna od najzdravijih aktivnosti za razvoj vašeg djeteta. Sportovi u vodi su jako zabavni pa vam mogu pomoći da pokrenete dijete na fizičku aktivnost i malo ga odvojite od ekrana. Ono što je najbitnije od svega je da je plivanje jako pristupačno i besplatno, osobito ljudima koji žive na moru. Korištenje bazena također je puno jeftinije od odlaska u teretanu pa je to rekreacija koju si svatko može priuštiti.

Ako baš niste dobar plivač prije nego krenete s treninzima upišite nekoliko stati plivanja kako biste naučili pravilno disati, raditi nogama, rukama, držati trup i glavu. Kada ste sve to usvojili, krenite polako i malo poradite na snazi prije nego uskočite u bazen ili more. Napravite nekoliko serija čučnjeva, mrtvog dizanja i plenka kako biste pripremili mišiće za napor u vodi. Plivajući ćete povećati svoju fleksibilnost jer se vaši mišići i zglobovi rastežu pri svakom zamahu kroz vodu. Nemojte isključiti ni činjenicu blagodati soli na vašem tijelo jer je plivanje u moru ravno jednom dobrom kozmetičkom tretmanu. Naime, plivanje u slanoj vodi pomaže koži zadržati vlagu i obnovu stanica.

Stoga ni ne čudi da koža nakon plivanja bude glatka i svježa. Dakle, za razliku od ostalih fitness treninga, plivanje uključuje svaku mišićnu skupinu jer je voda 800 puta gušća od zraka, pa dodani otpor omogućuje trening cijelog tijela. Poslušajte starije s početka priče i ako se već nađete u blizini mora ili bazena, ne izlazite iz njega.