Ako do sada niste previše vremena posvećivali vježbanju i brizi tijela, ulaskom u taj svijet, našli ste se u pravoj džungli informacija.

Nakon što ste napokon odabrali vrstu tjelovježbe, intenzitet treninga i dijelove tijela na kojima želite više poraditi, bacili ste se u potragu za odgovarajućom sportskom opremom i počeli s vježbanjem. No, u teretani ste doznali kako za dobar rezultat, izvedbu i u konačnici dobar izgled trebate još malo dodatnog poticaja u obliku suplemenata. Nemojte se osjećati glupo ako ne znate što je to. Suplementi su preparati koji su legalno uvezeni  i samim tim prošli su sve neophodne zdravstvene analize, stoga ne trebate strahovati o njihovom podrijetlu.

Postoji na stotine različitih dodataka prehrani, a mi ćemo vam objasniti neke od najosnovnijih pojmova koje ćete najčešće čuti među svojim kolegama s treninga.
Uzimaju se kako bi zadovoljili prehrambene potrebe, poboljšali nedostatke hranjivih tvari, poboljšali sportske rezultate ili ostvarili osobne ciljeve u fitnessu. Svakako ne zaboravite porazgovarati sa svojim liječnikom prije nego što uzmete bilo koji proizvod, čak i ako je prirodan. Ako bolujete od nečeg ili ste pod farmakološkom terapijom, djelovanje suplemenata može ozbiljno narušiti vaše zdravlje.

 

Kofein za izdržljivost

Ne samo da će vas razbuditi nakon kreveta, već će vas razbuditi i na terenu, posebice ako ga konzumirate 30 minuta prije aktivnosti. Ako trčite na duge staze ili nekakav maraton, možete ga uzeti i tijekom utrke. Dolazi u različitim oblicima, od napitaka, do sportskih gelova sprejeva ili guma za žvakanje. Ipak pripazite, previše kofeina može uzrokovati glavobolje, razdražljivost, želučane smetnje, dehidraciju i probleme sa spavanjem.

 

Proteini

Unos proteina jako je važan za organizam koji se “troši” vježbanjem. Činjenica je da ih možete unositi određenom prehranom, ali taj je proces dugotrajan, skup i oduzima puno vremena. Stoga su proteini najčešći dodatci prehrane koje koriste svi vježbači,  najpopularniji među njima je Whey, odnosno sirutkini proteini. Oni su najveći izvor esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može samo proizvesti. Proteini obnavljaju i izgrađuju vaše mišiće, a ako ih ne unosite dovoljno vaše tijelo ulazi u kataboličko stanje gdje koristi vlastite mišiće kao izvor energije, odnosno ”jede samo sebe”. Ovi proteini ubrzavaju metabolizam, pomažu i ubrzavaju oporavak mišića nakon treninga i pomažu pri izgradnji mišićne mase.

 

Multivitamini

Oni, zajedno s mineralima imaju zadatak da naše tijelo održavaju vitalnim. Manjak vitamina i minerala može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Prilikom konzumiranja vitamina potrebno je napraviti analizu krvi kako biste ustanovili kojeg vam nedostaje i ne bi izazvali negativan učinak, odnosno hipervitaminozu. Za uzimanje ovih suplemenata jako su bitni spol i dob. Minerali su anorganski elementi bitni za metaboličke procese, strukturu i popravak tkiva, regulaciju hormona i neurološke funkcije. Istraživanja pokazuju da su aktivni odrasli ili sportaši bili manjkavi u tim važnim elementima. Nedostatak minerala može negativno utjecati na sportske rezultate, pa stoga može biti korisna nadopuna.

 

Kreatin

Ljudsko tijelo dnevno može proizvesti oko 2 grama kreatina, a kako bi mogli vježbati intenzivnije i oporavljati se brže, trebamo ga još. Stoga je ovaj izvor energije za mišiće jedan od najtraženijih dodataka prehrani. Uzimajući ga vaši će mišići biti veći, kao i izdržljivost, ali i moždane funkcije. Mišići ga koriste za vježbe visokog intenziteta. Kada učinite puno ponavljanja, iskoristite svoju prirodnu zaliha i to je razlog zbog kojeg je izvođenje zadnje vježbe puno teže nego prve. Nalazi se u govedini i svinjetini.

 

Riblje ulje 

Dok smo bili djeca, roditelji su nam davali riblje ulje koje je bogato omega 3 masnim kiselinama tijelo ih ne može samo proizvesti. Uz njega smo u najranijoj dobi zdravo razvijali organizam, njegovali kožu, vid, srce, održavali pravilan krvni tlak i jak imunitet, dok ga danas kao odrasli rekreativci koristimo da ojačamo kosti, smršavimo, izgradimo mišiće i riješimo se masnih naslaga.

Kao što sam naziv kaže, to su samo dodatci, koji tek uz pravilnu prehranu, redovite treninge, predanost, motivaciju, dovoljno sna i pravilnim oporavkom mišića, daju prave rezultate.