Odradili ste trening u teretani, silazite sa sprave za trčanje i jurite u garderobu kako biste što prije napustili objekt i krenuli u dan. Bez obzira u koje doba dana vježbali, ako se ponašate tako, većina vašeg truda i znoja prethodnih u prosjeku sat i pol, bila je uzaludna. Pravilan finish ključ je svakog dobrog treninga i upravo zbog njega na našem tijelu se vide ili ne vide rezultati. Pa, krenimo redom. Napravit ćemo kratku listu stvari koje trebate „odraditi“ nakon što se pozdravite sa zadnjom spravom toga dana.  Zadnja faza treninga važna je jer se u njoj mišići oporavljaju, jačaju i pripremaju za idući trening.

  1. Ohladite se

Prilikom vježbanja vaše je tijelo ugrijano, puls i cirkulacija povećani, mišići napeti, umorni i spremni za razgradnju. Baš kao i kad krećete s treningom pa postepeno povećavate tempo, težine i broj ponavljanja, isto se trebate ponašati i kada završavate trening, samo što ćete u ovom slučaju usporavati.  To vam signaliziraju i moduli na većini aerobnih sprava opcijom „cool down“. Dakle, zadnji kilometar, seriju trbušnjaka ili bilo koju drugu vježbu trebate izvoditi što usporenijim tempom kako bi se vaše tijelo umirilo i vratilo u početni balans. Vaš cilj je umanjiti otkucaje srca.  Odvojite za to zadnjih 10-ak minuta treninga.

  1. Istegnite se

Nakon udarnog treninga zadnje što vam treba je mirno istezanje, meditacija ili joga položaju. Opet se varate! Upravo tako nešto trebate odraditi svaki, ali baš svaki put. Istegnite ruke, vrat, ramena, noge, kukove. Duboko dišite. Nekoliko minuta istezanja oslobodit će napetost mišića i umanjiti bol, a istovremeno će povećati vašu fleksibilnost i pokretljivost. Nemojte bježati od pjenastog valjka, popularnog rolera. Njega možete koristiti i na početku treninga, kao dio zagrijavanja.  Valjajte se na ključnim točkama: leđa, stražnjica, noge. Ovo je tehnika koju profesionalni sportaši i terapeuti već desetljećima uspješno koriste. Stvarajući pritisak na određene točke na tijelu možete pomoći oporavku mišića i  vraćanju u normalnu funkciju. Normalna funkcija znači da su vaši mišići elastični, zdravi i spremni za nove izazove.

  1. Pijte dovoljno tekućine

Možda smo i dosadni sa stalnim naglašavanjem važnosti dehidracije, ali iznenadili bi se koliko ljudi malo pije za vrijeme i nakon treninga. Znojenjem se troše naše zalihe tekućina i minerala, stoga je unos vode ili izotonika najbitniji dio svakog oporavka. Bez vode nema ni rezultata.

  1. Pravilno se hranite

Vježbanje bez odgovarajućeg režima prehrane neće dati dobre rezultate. Obrok koji ćete unijeti nakon što kao gladni lav napustite teretanu jedan je od važnijih u danu. Vodite računa da bude bogat proteinima kako biste pomogli svojim mišićima da se izgrade. Mnogi će posegnuti za gotovim pripravcima u obliku proteinskog napitka ili pločica, dok će drugi pojesti grčki jogurt, nemasni sir, kravlje mlijeko, piletinu, puretinu, jaja… Važno je da se taj obrok dogodi najkasnije sat vremena nakon vježbanja.

  1. Osobna higijena

Teretane i sprave su prava legla bakterija i ma koliko se naoko činile čistima, uvijek treba biti na oprezu. Za vježbanje treba nositi posebnu opremu, ručnik i čiste tenisice kako ne biste dodatno prljali zajedničke prostore za vježbu. Nakon treninga se tuširajte, namažite kožu losionom i obvezno bacite znojnu odjeću na pranje. Vaša sportska torba uvijek treba biti čista i mirisna.