hrana, prehrana, proljeće, proljetni umor, stres, Umor, vitamini, vježbanje, zdrav život

Napokon je stiglo proljeće, minusi i teška, slojevita odjeća su iza nas. Više se krećete, sretniji ste, naočalama i kapama se već branite od sunca koje je jedva dočekalo da grane u svoj svojoj punini. Priroda se probudila, životinje prekidaju zimski san, a u vama se događa nešto čudno. Kao da vam je netko isisao svu energiju. Zijevate, omamljeni teturate okolo, s glavoboljama, teškim nogama i nesanicom. Zaključujete da niste proljetni tip! Ne brinite! Nije nitko jer proljetni sindrom kolektivna je boljka. Radi se o sindromu proljetnog umora koji nastaje zbog smanjene imunološke obrane snage organizma.

Gore navedenim simptomima pribrojimo još i smanjenju volju, ali i sposobnost za izvršavanje svakodnevnih aktivnosti, a i šef vam ide na živce više nego inače. Sve vas iscrpljuje i razdražuje, pa bi se nekada najradije posvađali i sami sa sobom, ali ne stignete, jer svaki slobodni trenutak koristite za spavanje. U trudničkom ste ritmu. Spavate na zahodu, pred tv-om, nad laptopom, u tramvaju…ali, nikako nije dovoljno! Ne brinite se, ovo stanje nije bolest i proći će.  Ako ste meteoropat i žena simptomi su još izraženiji, kao i ako živite u području utjecaja južnih vjetrova i ciklonalnih strujanja s niskim atmosferskim tlakom. Osim što se tijelo mora priviknuti  na nove vremenske prilike, nedostaje mu i vitamina C čiju smo zalihu potrošili u dugim zimskim danima. O utjecaju teže i masnije prehrane ne trebamo ni pričati! Nudimo vam nekoliko savjeta kojima si možete proljeće učiniti veselijim, a sebe prpošnijim. Za početak, promijenite prehranu.

Nadoknadimo vitamine, posebno vitamin C, E i željezo. Ne zaboravite i minerale, posebice magnezij koji je najveći neprijatelj umoru i stresu. Raspitajte se malo o lecitinu, jer ća vam on podignuti raspoloženje, ali vas i obogatiti vitaminom B. Ukratko, jedite što više voća i povrća, izbjegavajte alkohol i masnu, rafiniranu hranu. Poradite i na urednom rasporedu spavanja. Idite spavati ranije i čim otvorite oči krenite u akciju. Izležavanje nije preporučljivo jer će vas učiniti još tromijim.  I naravno, vježbajte! Tako ćete povećati samopouzdanje, ali i dotok krvi u mozak. Pijte dovoljno vode! I svakako popravite raspoloženjem kupnjom nekog novog komada sportske opreme ili odjeće. Izbor tenisica, majica, tajica i hrpe drugih artikala je velik i raznolik, pa ćete sigurno pronaći nešto za sebe u čemu ćete se osjećati i izgledati bolje! Dajte proljeću još jednu šansu, jer ono je uistinu čarobno doba godine!