Stručnjaci tvrde da se alergične osobe moraju baviti tjelovježbom i nikako se ne oslanjati samo na lijekove koje piju kako bi uklonili alergijske reakcije. U pitanju je čitav stil života osobe koja pati od alergije. Ukoliko tijekom cijele godine treniramo organizam na izbacivanje štetnih sastojaka, unosimo zdrave namirnice, balansiramo prehranu i tjelovježbu, velika je vjerojatnost da ćemo  spremniji i jačeg organizma dočekati vrijeme kad pelud luduje u zraku.

 

Nakon što smo veći dio godine osuđeni na zatvorene i tople prostore, posve je prirodno da nam sa sunčanim vremenom raste raspoloženje i s dolaskom toplih dana bude se želja i volja za izlaskom iz kuće.

Tako su vikendi češće rezervirani za boravak u prirodi zbog čega u subotu ujutro zažmirimo na prašinu na policama ili neoprano rublje, jer je grehota žrtvovati divno sunčano jutro za rintanje po kući i ne iskoristiti ga za uživanciju na otvorenome u društvu obitelji i najbližih prijatelja.

No, što kada izađemo u prirodu, i odlučimo lagano rekreativno vježbati, planinariti, ili jednostavno samo hodati, a zapravo patimo od alergije.

 

Kad pelud poludi

Naime, struka kaže da kad biljke ispuste peludna zrnca u zrak, tada pelud ulazi u organizam i kod alergične osobe dolazi do aktiviranja imuniteta, antitijela napadaju alergene, te zbog ‘buđenja’ histamina u krvi, počinju simptomi proljetnih alergija, od kojih su suzenje očiju, kihanje, curenje iz nosa te osip i crvenilo po koži jedni od najčešćih. I što onda? Jel možda bolje da preskočimo to subotnje druženje, vratimo se onom neopranom rublju, oboružamo antihistaminicima, jer znamo da je u proljeće najveća opasnost za alergičare upravo pelud, a u kolovozu ambrozija. Ili! Da se za boravak na otvorenome pripremimo puno ranije i hrabro odlučimo uhvatiti u koštac s ‘neprijateljem’?!

 

Vježba 365 dana

Kako kaže poslovica – hrabre sreća prati. Stoga, mi predlažemo ovo drugo. Istraživanja potvrđuju da oni alergičari. koji tijekom cijele godine odlaze u teretanu ili se rekreativno bave bilo kojim sportom ili običnom tjelovježbom, uvelike pripomažu svome organizmu da proljetne alergija dočekaju sa što blažim simptomima. Stoga je itekako važno da ostanemo u kondiciji, ali naravno, ne nužno u okruženju u kojemu će nam se aktivirati alergija.

 

Vježbački parkovi

Iako to u ovo doba godine nije lako izbjeći. Naime, sve je popularnije treniranje na otvorenome. Nakon klasičnih teretana u zatvorenome, zanimljivo je otići u teretanu na otvorenome. Naime, postoje brojni vježbački parkovi, kako ih popularno zovemo, tvz. street workout-i, kojih, osim u Splitu, Osijeku, Puli i Čakovcu, samo u Zagrebu ima desetak, i na kojima možemo izvoditi različite vježbe sa i bez sprava iz gimnastike, atletike, istezanja, te na taj način, osim fizičke snage, razvijati i snagu uma.

I to je osobito dobro za osobe koje pate od alergija. Takvi parkovi jesu na otvorenome, jesu okruženi prirodom, jesu potencijalna prijetnja da zašmrcamo ili zasuzimo, ali uz dozirani boravak i vježbu, mogu postati omiljeno mjesto za rekreaciju.

Stoga, neke stvari možemo raditi u zadnji čas, ali ne sve i ne uvijek. Takav je slučaj i s alergijama. Moramo ih na neki način tretirati cijelu godinu, pripremati svoje tijelo, osnaživati organizam i biti spreman kad dođe proljeće i odvažiti se izaći u prirodu. I družiti se i vježbati.