Kako u svemu, tako i u vježbanju, vrijeme mijenja neke ustaljene forme i navike. Svijet sporta se u zadnjem desetljeću promijenio! Sportaši su postali popularniji nego ikad, njihova odjeća je mainstream koji se nosi i najsvečanije evente, zdrava hrana i aktivni stil života hit su diljem svijeta. Promijenili su se i načini vježbanja.

Postoji na tisuće različitih programa, vrsta sprava, online treninga, organiziranih outdoor aktivnosti i dr. No, ono što je zadnjih nekoliko godina postalo pravi hit su privatni treninzi. Dok su takvi treninzi do nedavno bili rezervirani za estradnjake i one dubljeg džepa, danas su dostupni svima. U svijetu rekreativaca ubrzo se nametnulo mišljenje kako svatko tko drži do svog zdravlja treba imati privatnog trenera. Kakvi su to treninzi i kakve su im prednosti pred dobrim starim grupnim treninzima? Jesu li dobri i isplativi? Daju li bolji rezultat? Pokušat ćemo odgovoriti na neka od tih pitanja.

Grupni treninzi koštaju manje jer se cijena dijeli među ostalim polaznicima grupe tako da za nekih 200-250 kn možete vježbati minimalno 3 puta tjedno, kombinirati treninge, teretanu, struju, bazen ili masažu, dok ćete za tu cijenu dobiti samo jedan sat privatnog treninga. Većina ljudi treba dodatnu motivaciju za trening koja kad je o grupnim treninzima riječ dolazi u obliku energije grupe koja vas gura naprijed i potiče na redovit dolazak i napredak. U takvim grupama se zbog pojačane socijalizacije i zajedničkog cilja rađaju i prava prijateljstva i dogovaraju druženja u slobodno vrijeme. No, za vrijeme grupnih treninga fokus instruktora ne može biti samo na jednoj osobi i njenim potrebama. Trener svoju pažnju usmjerava na dinamiku sata, glazbu, koreografiju i nema puno vremena za individualni način i prilagođavanje treninga pojedincima. Grupe su jako heterogene u smislu izvedbe vježbi. Dok neki članovi brzo „prerastu“ program i rade brže, drugi kaskaju i muče se s određenim vježbama pa im je teško pratiti tempo grupe. To može utjecati na samopouzdanje i odustajanje onih koji ne mogu pratiti tempo ostalih.

Kod privatnih treninga sva je pažnja usmjerena samo na vas i iz toga možete izvući maksimalnu korist. Trener prati svaki vaš pokret, usmjerava vas i ispravlja. Vježbate tempom koji vam odgovara i ne morate kaskati ili biti ispred drugih. Sada imate individualne ciljeve i možete se fokusirati na određeni dio tijela, prehranu ili mršavljenje. Plan treninga prilagođava se isključivo vama, kao i vrijeme održavanja. Ovakvi treninzi daju više slobode i fleksibilnosti. Kod ovakvih treninga nema zabušavanja. Kad radite u grupi lako možete proći nezapaženo i eskivirati koji trening, dok ste ovdje isključivo vi odgovorni za svoje nedolaske. Za vrijeme privatnog treninga ste zaštićeniji od ozljeda jer ste cijelo vrijeme pod budnim okom trenera. Osobni trener će osigurati da klijenti izvode vježbe ispravno i učinkovito, kako bi maksimizirali rezultate. Ovo je idealan način vježbanja za ljude s određenim zdravstvenim problemima ili ozljedama. Na primjer, ako imate staru ozljedu koljena koja je zahtijevala operaciju, ali od tada niste učinili ništa da obnovite mišiće ili poboljšate mobilnost, tada ćete trebati različite vježbe i ciljeve od drugih. Osobni trener će vam pomoći da postavite realne ciljeve, a ne da se forsirate u grupi pokušavajući ostvariti cilj preko noći.

Osobni treneri postaju i vaši terapeuti koji će vam osim dobre forme pomoći i u ostvarenju psihičke stabilnosti, smanjenju stresa i stvaranju zdravih navika. Stoga, ako ste u mogućnosti izdvojiti malo više novca za privatnog trenera učinite to! Ovo je uistinu ulaganje koje se višestruko isplati.