kardiovaskularna vježba, kupaći kostim, plivanje, rekreacija, trening, zdravlje

Možda je upravo ovaj ljetni period pravo vrijeme da razmislimo o plivanju kao obliku treninga. Kako dolazi toplije vrijeme, tijelo prilikom treninga se više znoji i dolazi do većeg napora za organizam. Možda bi iz tog razloga prava opcija bila premještanje našeg treninga na vodene površine, održavajući tjelesnu temperaturu manjom i bez znoja, a u isto vrijeme postižući rezultate aerobnog treninga i treninga snage simultano. Osim toga trening u vodi djeluje blagotvorno na naš koštani sustav, zglobove i vezivno tkivo djelovanjem uzgona vode, smanjujući udare na njih koje trpe recimo prilikom trčanja.

Uz to plivanje djeluje i na naš mišićni sustav aktivirajući svaki mišić u tijelu. Prethodne dvije činjenice sinergijski utječu i na povećanje naše fleksibilnosti tijela.  Često je pogrešno vjerovanje da plivanje djeluje samo na mišiće tjelesnih ekstremiteta, koje stručnjaci opovrgavaju kroz istraživanja koja potvrđuju da plivanje djeluje na naše mišićne jezgre, mišića leđa, prsa i trbuha. Nadalje plivanje je odlična kardiovaskularna vježba jer uporaba svih mišića zahtjeva da srce pumpa krv u sve dijelove tijela intenzivnije, a veliki plus je i to što ćete plivajući potrošiti i više kalorija nego trčeći ili vozeći bicikl. Plivanje je izvrsno kao trening snage jer kako je poznato iz zakona fizike, voda zbog veće gustoće od zraka, daje našem tijelu nešto veći otpor djelujući na taj način na povećanje naše fizičke snage.

Bitno je navesti i da plivanje povećava kapacitet naših pluća, što povećava kvalitetu našeg života u svakodnevnim situacijama gdje ne osjećamo zapuhanost ili ne ostajemo lako bez zraka pri manjim naporima. Povećanje kapaciteta pluća štiti organizam od kardiovaskularnih bolesti, jer je često nedostatak zraka onaj faktor pritiska koji opterećuje naš srčani mišić u svakodnevnom životu. Nadalje plivanje se preporučuje svim dobima i razinama tjelesne pripremljenosti. Kroz trening plivanja lako nam se ograničiti recimo na kraće treninge i sporiji tempo plivanja dok smo novi u tome, a postupno kroz povećanje naše snage i tjelesne spreme povećavati naše staze i jačati tempo treninga. Ranije spomenuto kako plivanje zbog uzgona vode blagotvorno djeluje na koštani sustav ono je preporučljivo i za ljude starije dobi, čak i one koji boluju od artritisa. Uz pozitivne učinke na naš koštano-mišićni sustav, bitno je napomenuti i pozitivne učinke plivanja na mentalno zdravlje.

Studije pokazuju da boravak u blizini vode ima umirujući efekt na našu psihu kao oblik meditacije, a kako je poznato da vježbanje pozitivno utječe na smanjenje stresa u organizmu, možda je to baš idealna kombinacija za održavanje mentalnog zdravlja u ravnoteži. Dodatni plus je ako izvodimo naše vježbe u prirodi, na nekom krajoliku planinskog jezera ili mediteranskoj obali, što svakako više povećava pozitivne učinke na naš organizam u globalu povezujući nas sa prirodom. Osim u prirodi vježbanje plivanjem može se odvijati na bazenima, otvorenim i zatvorenim, zato možemo se baviti njime i tijekom cijele godine. Za samo vježbanje ovog tipa možemo uštedjeti i na opremi, jer često nam je dovoljan samo kupaći kostim i dobra volja. Svime navedenim možemo uvidjeti da plivanje kao trening nudi širok spektar pozitivnih učinaka na naše tijelo i duh, te da je namijenjeno gotovo svima. Ljeto je i pravo je vrijeme da se okušate u novoj aktivnosti i nagradite tijelo najboljim mogućim treningom!