Nema bolje vježbe za vas od plivanja, jer se plivati može neovisno o godišnjim dobima i vremenskim prilikama. Danas skoro svaki grad ima bazen i ono što ih čini savršenima za rekreaciju, je činjenica da su dostupni svima. Bazeni otvoreni za javnost ne samo za sportske klubove sa svojim terminima koji će se definitivno uklopiti u vaš raspored. A oni koji plivaju, rekreativno ili profesionalno, reći će vam da je jutro najbolje doba dana za plivanje, zbog toga što većinom nema gužve i možete se posvetiti sebi, ali vi to možete činiti kada vama to najbolje odgovara.

Mnoge su beneficije plivanja, pa tako se potrudite iskoristiti svaku priliku jer su prednosti i udobnost bazena višestruke, a plivanje je iznimno jednostavan i zabavan oblik rekreacije.

Kod plivanja postoji mnogo fascinantnih podataka, o kojima sigurno niste razmišljali, ali čovjek kao takav pliva već od samih početaka čovječanstva. Ono nam je duboko usječeno u podsvijest i jedna od činjenica je ta da mala djeca, bebe do 6 mjeseci života, još uvijek zadrže nagon za plivanjem i ronjenjem. Refleks koji su imali u majčinoj utrobi ostaje u njima još nekoliko mjeseci i kada se izgubi, dijete mora ponovno naučiti plivati. Što je vrlo jednostavna stvar, pogotovo danas gdje je znati plivati postao sastavni dio školskog kurikuluma, dakle sva djeca u Hrvatskoj moraju znati plivati, a oni koji to ne znaju, nauče u sklopu školovanja. Što je zapravo idealno. Dijete dok uči plivati i kasnije ako se posveti plivanju na bilo koji način, razvija mišićnu memoriju od malih nogu, te ako i prekine plivati i nakon mnogo godina se vrati u vodu ili more, tijelo pamti o nastavlja gdje je stalo. Dakle naučiti plivati je dovoljno samo jednom u životu.

Plivanje je savršen sport i rekreacija za sve ljude u svim godinama, a osobito je idealna rehabilitacijska aktivnost pri oporavku ozljeda. Plivanje kao rehabilitacija blagotvorno je za osobu ako se adekvatno primjenjuje, vježbajući određene dijelove tijela ili grupe mišića kako bi se tijelo ojačalo ili izbjegavajući ozlijeđene dijelove, kako bi se pojačala snaga čitavog tijela.

Idealno u svakom pogledu za jačanje čitavog tijela, plivanje je odlično za ljude koji boluju od kardiovaskularnih bolesti ili imaju mišićne ozlijede. Voda liječi, a plivanje nas jača. Neki smatraju da smo u vodi zapravo u svom prirodnom elementu, a taj osjećaj bestežinskog stanja koji pri tome imalo ne može se usporediti s ničim.

Plivanje je pogotovo preporučljivo ako ste žena, jer poboljšava gustoću i snagu vaših kostiju, što je osobito važno kada uđete u menopauzu i kosti počnu gubiti svoja svojstva.

Pri plivanju u bazenu, neće vama trebati neka posebna oprema osim dobrog ručnika i solidnog kupaćeg kostima, zapravo. Pa iako ćete plaćati članarinu na bazenu, zapravo realno gledajući je idealna i jeftina verzija bavljenja sportom.

Ako ste u mogućnosti ljeti plivati u moru ili na jezeru, iskoristite to do maksimuma i vaše će vam tijelo biti zahvalno. Nemaju svi tu opciju biti blizu vode ili mora, tako da se smatrajte privilegiranima s razlogom.

Osim što razvijate sve grupe mišića, povećavate svoju pokretljivost, fleksibilnost, i kako smo već spomenuli snagu svoga tijela. Mišići koji se izgrađuju plivanjem su uzdužni i vretenasti, te ako krenete plivati nakon dužeg perioda ćete zaista biti zadivljeni rezultatima.

Opremite se najnužnijim rekvizitima, obucite kupaće kostime, natikače, japanke, zaštitite glave kapama i krenite na plivanje. Bilo u bazenu ili moru.

Zato, plivajte i uživajte u slobodi pokreta, ali ne zaboravite kao iza sve aktivnosti primjereno se zagrijati prije i rastegnuti poslije vježbanja.