Boce s vodom danas su postale dio garderobe. Nosimo ih na posao, na trening, izlete, šetnje, putovanja. Činjenica da smo postali svjesni koliko je voda važna za naše zdravlje jako je pohvalna.

Voda je najzdravije piće na svijetu i jedino koje nas uistinu osvježava i ne čini još žednijima.

Mi smo generacija koja je postala ovisna o bocama za piće. Postoje u različitim oblicima, brendovima, s različitim porukama pa ih čak možemo i personalizirati. No, jesu li sve boce za vodu zdrave i za nas i za okoliš? Kada kupujete bocu za vodu koju ćete koristiti višekratno, osim da bude lijepa i praktična, morate paziti i na njen materijal. U industriji proizvodnje boca postoje jeftina rješenja koja će vas naoko privući svojim dizajnom i učiniti vlasnikom najposebnije boce na treningu, ali ujedno i najopasnije. Ako pak nemate višekratnu bocu za vodu, spadate u skupinu najvećih onečišćivača okoliša, a i svog zdravlja ako takvu bocu, namijenjenu za jednokratno punjenje, koristite više puta.

Plastika sadrži kemikaliju BPA (bisfenol A) i druge štetne spojeve (npr. boje, vinil-klorid) koji ometaju metabolizam te mogu izazvati hormonske poremećaje, a neka istraživanja pokazuju da su kancerogeni. Stručnjaci upozoravaju da te supstance mogu otežati začeće i da njihova prisutnost u dječjim proizvodima – uključujući bočice za hranjenje – uzrokuje štetne učinke kod djece. Kada plastične boce izlažete toplini npr. u vrućem automobilu ili perilici posuđa, UV zračenje ili mikrovalovi mogu oštetiti vanjske slojeve plastike i osloboditi bisfenol A (BPA), dok plastika bez BPA može osloboditi bisfenol S (BPS) .

Ono što zastrašuje je činjenica da plastična ambalaža vode koju popijemo za nekoliko minuta u prirodi može ostati oko tisuću godina. Ako se pak odlučite ostati vjerni plastici onda kupite bocu od bioplastike koja ne sadrži BPA, a puno je lakša i otpornija od obične plastike. Takav ćete materijal prepoznati na dodir jer podsjeća na staklo. Jedan od popularnijih materijala za izradu takvih ekoloških plastičnih boca je tritan. Većina nas zazire od staklenih boca zbog straha od loma. No, možete biti mirni jer su takve boce napravljene od izdržljivog stakla s dnom koje je dodatno zaštićeno silikonom, a i vi ih možete dodatno zaštititi nekom cool navlakom. Staklo je prirodnog porijekla, pijeska vapnenca i natrij-karbonata i ne sadrži otrovne omekšivače koje se koriste u plastičnim bocama kako bi one dobile svoj oblik. Ne sadrži bisfenol A ni druge štetne tvari koji djeluju na hormonalni sustav.

Voda u staklenoj boci neće mijenjati okus jer staklo u nju neće otpuštati nikakve tvari i mirise, te je nakon što se razbije ili vam dosadi možete lako reciklirati. Zdravim se drže i boce od visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika, koje su vrlo lagane i dugovječne. Na tržištu su zadnje vrijeme hit tzv. zdrave boce u koje možete uliti vodu iz slavine koju će one pretvoriti u vodu približno sličnoj izvorskoj. Većina takvih boca u sebi ima keramičke kugle s mineralnim dodacima koje pročišćavaju i alkaliziraju vodu. Bilo da putujete na posao, pješačite ili u teretani, boca za višekratnu upotrebu je zgodan način da osigurate dovoljno vode tijekom dana, a da pri tome budete i veliki prijatelj prirode.

Kada odbacite jednokratnu flaširanu vodu, štedite novac, živite zdravije i pridružite se pokretu za globalnu održivost.