atrofija leđnih mišića, bolovi u leđima, leđa, tjelovježba, vježbanje, zdravlje

Većinu bolesti u današnjem svijetu možemo prevenirati stilom života koji uključuje zdrave navike i tjelovježbu, a ipak nas se najveći dio žali na bolove u leđima. Zašto smo postali lijeni brinuti se za sebe i zašto neke lako rješive probleme odgađamo? Svi oni koji nisu spremni odvojiti za sebe barem pola sata dnevno, neka odmah prestanu s čitanjem ovog teksta i nastave živjeti s bolnim leđima.

Oni, koji će poslušati naše praktične i lako primjenjive savjete već će sutra osjetiti promjenu. Ovo nije prazno slovo na vašem zaslonu, već minimalno ulaganje u svoje zdravlje koje je si svatko duguje. Kad je o leđima riječ već smo naviknuti na vlastito i okolna kukanja. Skoro svi imamo problema s tim i to najčešće u donjem dijelu. No, ovoga puta ćemo se pozabaviti smanjenjem boli u gornjem dijelu leđa i vratu za koju smo si najčešće krivi sami. Bez obzira jeste li radoholičar ili većinu vremena provodite u horizontali, leđa će vas boljeti.

Glavni krivci za to su nepravilno držanje i preopterećenost teretom. Promislite samo koliko vremena provodite buljeći u laptop i svoj mobitel. Obratite pozornost na svoje držanje koje je sve osim pravilnog, što znači da vam manjka mišićne potpore u gornjem dijelu leđa.  Za početak, podignite svoje zaslone na razinu očiju kako ne biste spuštajući pogleda automatski savijali svoju vratnu kralježnicu. S vremena na vrijeme se uspravite na stolici, protegnete, primjerice, rukama iznad glave i prošetajte po uredu. Ako ste pak u ovoj skupini dizača teškog tereta, trudite se izbjegavati savijanje tijela samo u kukovima jer to previše opterećuje kralježnicu i prebacite težinu na noge savijajući koljena umjesto kukova. Vježbajte barem tri puta tjedno i trudite se stalno biti u pokretu. Anatomija ljudskog tijela nije predviđena za sjedilački način života kakvog smo svi počeli živjeti u svojim uredima, s rijetkim nomadskim epizodama u kojima isti taj laptop i posao nosimo kući i nastavljamo sjediti.

Šokantan je podatak kako u prosjeku sjedeći  provodimo oko 11, 5 sati dnevno.   Takvi položaji dovode do atrofije leđnih mišića. Jednostavnim vježbama i promjenom načina sjedenja već možete učiniti puno. Prilikom vježbanja naglasak stavite na treninge snage. Time će se ojačati potporni mišići vrata, leđa i udova. Ne morate pretjerivati s podizanjem utega, vaša leđa bit će vam zahvalna i na blagom istezanju koje će aktivirati mišiće.

Ove vježbe ne iziskuju novac i skupu opremu. Možete ih raditi kod kuće uz besplatne savjete stručnjaka na blogovima i videima on line. Primjerice, uzmite štap od metle, lezite na trbuh pa primite štap malo šire od širine ramena, potom ruke ispružite iznad glave, a bradu cijelo vrijeme gurajte prema vratu tako da vrat bude izdužen.  Odignite ruke i prsa od podloge te povlačite štap iza glave nekoliko puta, a vježbu završite radeći krug bez spuštanja prsa i ruku na podlogu.  Zgodna je i vježba u kojoj ležeći na trbuhu podižete suprotne ruke i noge pateći da je vrat u ravnini s ostatkom kralježnice. Dok ste još na trbuhu napravite i vježbu podizanja gornjeg dijela trupa u kojoj pokušavate spojiti lopatice dok su vam ruke stavljene sasvim uz tijelo s dlanovima okrenutim prema podu. Svakako prakticirajte vježbe snage i izdržaja koje također možete izvoditi kod kuće na podu, krevetu, stolici…Nakon što ste osvijestili nepravilno držanje i počeli vježbati bacite pogled na svoju torbu s kojom ste većinu dana u simbiozi. Ona je lijepa i moderna, ali sigurno bi je svaki ortoped bacio u smeće. Naime, torbice koje nosimo preko jednog ramena dodatno opterećuju naš gornji dio leđa, ramena i vrat koji zbog opterećenja torbice nisu simetrični. Rasteretite svoje torbe ili ih zamijenite ruksakom. Prestanite pušiti! Da, dosadni smo s tim i pitate se kakve veze pušenje ima s bolovima u leđima! E, pa velike! Osim što uništava većinu organa, pušenje smanjuje dotok kisika u mišiće, zglobove i kožu pa je mogućnost razvoja boli u gornjem dijelu leđa veća je ukoliko ste pušač. Može vam zvučati kao utopija, ali izbacivanjem stresa i cigareta iz vašeg života i bolovi u leđima će polako nestati, naravno uz vježbu. Naravno da postoje biološki uzročnici boli na koje ne možemo utjecati, poput osteoporoze, trošenja diskova i dr., ali da nakon posla uskočimo u svoje omiljene tenisice i otrčimo „počasni krug“ za svoje zdravlje, možemo.

Nije zaludu ona stara da male stvari čine život sretnijim, a u našem slučaju i zdravijim!