detox, kava, kava i sport, kofein, metabolizam, sport, trening, zdrav život, zdrava prehrana

Prva stvar na koju 99,9% ljudi pomisli ujutro je kava! Vjerovali ili ne, u svijetu se popije 400 milijardi šalica kave godišnje.

Hrvati zasigurno daju veliki obol toj brojci. Kava se nakon nafte najviše i izvozi, kava je naš kućni prijatelj, naša socijalizacija, majka svih društvenih mreža i dejting platformi. Kava nam je nekada ručak i večera, ali koliko je zapravo zdrava i je li prijatelj sportaša znanstvenici pokušavaju utvrditi već duže vremena. Navest ćemo neke od njenih pozitivnih strana. Ona je odličan antioksidans, a šalica kave ili mali espreso nakon obilnijeg ručka može potaknuti vašu probavu i poboljšati metabolizam do 20%.

Ako volite vježbati ujutro, svakako prije te zdrave rutine popijte šalicu kave koje će stimulirati vaše mišiće i odgoditi njihov zamor i umanjiti bol nakon treninga. Šalica kave može pomoći mozgu da bolje radi i smanjiti rizik od demencije i Alzheimerove bolesti. Još za vrijeme studentskih dana kava je bila naš najbolji saveznik u višesatnom učenju jer nas je dugo držala budnom i povećavala našu koncentraciju. Kofein smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i razvoj dijabetesa. Ali, ovaj božanski napitak ima i svoju lošu stranu. Ne znamo koliko ste upoznati s činjenicom da je kava jedan od najzastupljenijih pesticida na svijetu. Ponekad zna biti i štetna za organizam što ćete najlakše osjetiti ako je popijete na tašte ili u većim količinama jer uzrokuje bolove i povećanu kiselinu u želucu. Kofein aktivira oslobađanje adrenalina u krvi što može izazvati nuspojave kod nadbubrežne žlijezde, a previše kofeina može dovesti i do srčanog udara.

Kava zbog kofeina može razviti ovisnost koja će polako uništavati vaš želudac, srcem, jetru, povećati vaš krvni tlak, suziti srčani krvožilni sustav, ali djelovati i na vaše psihičko stanje povećavajući anksioznost i brige.  Kada sve ovo čitate sigurno se pitate možete li mi kava učiniti više zla nego dobra, pogotovo ako treniram i ona je jedan od rijetkih „poroka“ koje imam.

Naš savjet je da nastavite piti kavu, ali nikada poslije treninga i radite to jednom dnevno. Ako ste pak preveliki ovisnik o njoj, onda vam je potreban mjesec detoxa u kojem ćete se malo očistiti od kofeina. Ako se nakon toga budete osjećali puno bolje, zamijenite kavu zelenim čajem koji će također vašem tijelu dati manju, ali zdraviju dozu kofeina. Ako pak nastavite piti kavu preporučujemo da imate dovoljno svježeg povrća u vašoj prehrani kako bi se alkalizirala kiselina koja se može formirati zbog kiselosti kave.  Ako se pak pripremate za neko veće sportsko natjecanje gdje ćete biti podvrgnuti testiranju, morate imati na umu kako je kofein zabranjen kao stimulativno sredstvo, ali samo u većim količinama.  Zabranjeno je imati više od 15 miligrama kofeina po litri mokraće jer je samo trećina maksimalno dopuštene doze kofeina dovoljna za poboljšanje rezultata.

Dakle, slobodno nastavite starim ritmom: prvo kavica, a onda teretanica!