Možda ste prilikom šetnje u parku, tijekom ovih toplijih dana, primijetili ljude u paru ili samostalno kako izvode neke umirujuće pokrete nalik plesu, pa ste se pitali o čemu je zapravo riječ. Putem Google-a možda je najlakše saznati nešto pobliže o toj formi, odnosno vještini koja dolazi iz Kine, a zove se Tai Chi, ali na ovaj način željeli bismo vas potaknuti da upravo Tai Chi postane nova vrsta tjelovježbe koju ćete iskušati.

U osnovi Tai Chi je drevna borilačka vještina nastala u staroj Kini, a osim što je uvježbavana u svrhe obrane, uvijek je uza se vezivala i pozitivne aspekte na sveukupno zdravlje vježbača. Sama borilačka vještina temelji se na filozofiji Yin i Yanga, koji se iskazuju kroz pokrete unutar forme, a povezuje filozofiju, borilačku vještinu i zaključke i učinke drevnih metoda kineske medicine. Sve forme koje danas postoje, moderne i tradicionalne, usmjerene borilačkim vještinama ili samo tjelovježbi i rekreaciji, svoj korijen vuku iz sela Chen, pogađate u Kini. Sada kada smo apsolvirali neke osnovne činjenice o samom pojmu Tai Chija, bitno je napomenuti onu osnovnu prednost njegove moderne verzije koja nam donosi rekreaciju, vid laganog treninga koji jača naše tijelo i dovodi psihičko stanje u ravnotežu. Stoga nekadašnja drevna borilačka vještina samoobrane danas se koristi kao sredstvo za bolji izgled i bolje zdravlje.

Kako je samo vježbanje relativno lagano i umirujuće, preporučuje se i ljudima poznije dobi, a i onima koje određeni zdravstveni problemi onemogućuju u drugim aspektima tjelovježbe, pa je iz tog razloga popularan i kao rekreacija u medicinskim centrima. Veliki je plus svakako i što osnovne moderne forme nisu komplicirane, pa tako osim što znanje možemo stjecati uz instruktore ili iskusne vježbače, pokreti forme se mogu učiti i nasamo putem računala ili mobitela, što olakšava njegovu primjenu i širenje. Osim toga za samo vježbanje nije potrebna oprema, a nije potreban ni preveliki prostor, tako da se izvođenje formi Tai Chija može odvijati i u vašem stanu, iako naša preporuka je svakako neki otvoreni prostor zbog dodatnih koristi boravka na svježem zraku. Tai Chi sa svojim blagim i prirodnim pokretima vraća tijelu narušenu ravnotežu, kombinirajući tjelesnu aktivnost i neku vrstu meditacije, prilikom fokusa na pokrete koje izvodimo tijekom vježbanja. Iako često navodimo u članku blagost pokreta Tai Chija, nikako ne smijemo se dovesti u zabludu da ti pokreti ne djeluju na naše tijelo i na način da sagorijevaju kalorije. Iz razloga što se forma Tai Chija izvodi kontinuirano do završnog koraka, a i kroz izvođenje aktiviramo simultano velik broj naših mišića, Tai Chi aktivno sudjeluje u potrošnji kalorija i jačanju našeg tijela. Što bi značilo da na taj način ova tjelovježba podiže naš nivo kondicije, snage i jača držanje, kako prirodom svojih pokreta, tako i činjenicom da se vježba bez utega, blagotvorno djelujući na naš koštani sustav.

Svime navedenim Tai Chi poboljšava našu koordinaciju i fleksibilnost, dvije stvari koje nam uglavnom narušava sjedilački način života. Uz to kako korijene vuče i iz metoda kineske medicine, napominju se i blagotvorni učinci na primjerice krvni tlak, šećer u krvi i dišni sustav. A ako vas do sada još nismo nagovorili da isprobate Tai Chi kao vid rekreacije, napomenut ćemo još jednom njegov aspekt na naše mentalno zdravlje. Tijekom vježbanja Tai Chi djeluje kao vrsta meditacije i opušta naš um, a samim svojim pokretima ne donosi dodatni stres našim mišićima u razinama nekih drugih trening programa. Stoga se nakon izvođenja Tai Chi formi osjećamo opuštenije i zadovoljnije. Danas zagovornici modernih verzija oslovljavaju ovu vrstu tjelovježbe kao meditacija u pokretu i vid rekreacije u kojemu bi se svatko od nas mogao okušati, djelujući na taj način pozitivno na naše fizičko i mentalno zdravstveno stanje.