Sprint je jedan od najeksplozivnijih treninga, odnosno način trčanja koje vam može pomoći da izgradite svoje mišiće nogu i trbušne mišiće. Sprint je popularan među brojnim ljudima, a vjerojatno ste već mnogo puta imali priliku vidjeti kako se sprinteri natječu sa svojim “isklesanim” tijelima. No, za čvrsto tijelo potrebno je puno više truda nego što to mnogi misle.

Sprintanjem učvršćujete cijelo tijelo, no dijelovi poput stražnjice, bokova, stražnje lože (hamstringsi), quadricepsa te listova, najaktivniji su tijekom sprintanja. Velika prednost sprintanja također je i ta što to ne morate raditi u teretani, nego sprintati možete kada god poželite u obližnjem parku, odnosno gdje god želite!

Koristi sprintanja

Sprint je odličan način za gubljenje na težini te ubrzava metabolizam za samo nekoliko dana. Sprint je vježba visokog intenziteta pa se kalorije sagorijevaju i nakon završetka treninga! Sprintati mogu i muškarci i žene, a mnogi fitness stručnjaci inkorporiraju sprint u svoj uobičajeni trening zbog vrlo pozitivnih rezultata u izgradnji mišića. Sprint je vjerojatno i najbolji način za učvršćivanje stražnjice, nogu i trbušnjaka bez uključivanja treninga s otporom, to jest treninga jakosti i snage. Naime, čučnjevi i iskoraci su također odličan izbor za učvršćivanje nogu i stražnjice, no sprint je najbolja alternativa za vježbanje tih dijelova tijela.

Mnogim vježbačima teretana ponekad dosadi – iste vježbe svaki dan, isti utezi, isti ljudi… Ako se i vama dogodi da vam se ne da otići na trening ili vam je trening dosadan i monoton, pravo je vrijeme da napravite nekakvu promjenu. Najbolji način da promijenite svoju rutinu jest da pokušate sa sprintanjem u prirodi. Što je ljepše od treniranja na svježem zraku i suncu uz slušalice u ušima?

Kako pravilno sprintati?

Prije nego što počnete sprintati, pripremite svoje tijelo na to uz lagano trčanje u krug na stazi za trčanje. Nakon što ste zagrijali svoje tijelo, svakako istegnite svoje noge (hamstringse i quadricepse) prije sprinta. Ako ne istegnete ova specifična područja, postoji velika mogućnost da ćete se ozlijediti zbog naglog visokog intenziteta treninga. Nakon 10 minuta istezanja, vaše tijelo bi i dalje trebalo biti zagrijano kako biste mogli započeti sa sprintanjem.

Za početnike, preporučuje se sprintanje brzinom od 50 posto dok se ne budete osjećali ugodno. Nakon toga možete postepeno povećavati svoju brzinu i intenzitet. Svaka prosječna osoba trebala bi biti u mogućnosti sprintati 6 do 10 puta na 100 metara. Nakon svakih prijeđenih 100 metara, trebali biste se lagano prošetati i odmoriti. Ako ste prije novog sprinta još uvijek umorni, nemojte se forsirati – pričekajte minutu ili dvije prije ponovnog pokretanja.

Nakon samo jednog treninga osjetit ćete žarenje u svojim mišićima i moguću upalu, no zapamtite – to su pozitivni bolovi i žarenje zbog povećane količine mliječne kiseline u mišićima. Imat ćete osjećaj kao da ste odradili dobar trening čučnjeva, iskoraka i trbušnjaka. Nakon sprintanja, poželjno bi bilo da ponovno lagano istegnete svoje mišiće kojima je to stvarno potrebno nakon brojnih kontrakcija. Ako osjetite veliki priljev krvi u svojim nogama, podignite noge u zrak i prislonite ih na zid kada dođete kući. Cjelokupni trening sprintanja trebao bi završiti za oko 30 do 40 minuta.

CategoryTrčanje