Znanstvene studije su odavno već dokazale da je bavljenje fizičkom aktivnošću neupitno blagotvorno za naše zdravlje, i to ne samo fizičko. Preporučeno je baviti se bilo kakvom fizičkom aktivnošću od pola sata do sat vremena, nekoliko puta tjedno. Ne samo da tako održavamo naše fizičko zdravlje, nego i mentalno, a u današnje moderno doba i svakodnevni stres, ono je od neophodne važnosti.

Zbog čega je onda fizička neaktivnost naših najmlađih, posebice tinejdžera tako rizična i zbog čega je velike je važnosti poraditi na propustima takve vrste? Mnogo je faktora koji naše tinejdžere u najkritičnijoj životnoj dobi navode na to da se ne bave skoro nikakvim aktivnostima ili prekinu i s onima kojima su se do nedavno bavili. Fizička aktivnost se svela na samo onu osnovnu, u školama, na satu tjelesne i zdravstvene kulture, te su ovi podaci o smanjenom broju aktivnosti kojima se naši mladi bave, doista poražavajući. Neka istraživanja pokazuju da su srednjoškolci u prosjeku aktivni kao i šezdesetogodišnjaci, što je uistinu zabrinjavajući podatak. Ne samo da je bavljenje sportom idealno za fizičko i psihičko zdravlje, nego je i neophodno kako bi se izbjegli problemi koji će se sa sigurnošću razviti u budućnosti.

Statičnost i izbjegavanje bilo kakve angažiranosti u sportu, definitivno može dovesti do mnoštva komplikacija zdravstvene naravi, kao što su dijabetes, rizik od prekomjerne težine, te kardiovaskularnih i ostalih bolesti. Također dovodi do depresije i anksioznosti, jer svi znamo da fizičke aktivnosti i bavljenje sportom pospješuju proizvodnju serotonina, takozvanog hormona sreće.

Ono što nam ostaje činiti je da svi koji imamo tinejdžere se potrudimo sami oko njihovog poticanja na izlazak iz kuće, a na nama da ih uključimo u aktivnosti i da im pokažemo što zaista propuštaju. Dodatno ih možemo animirati i primjerice kupnjom nove opreme za trening, što je zasigurno izvrstan poticaj.

Nova jakna, tenisice ili oprema za trening svakog će tinejdžera potaknuti da se pokrene.

Ne smijemo zaboraviti ni na tinejdžerice, koje u ovoj dobi razvijaju i svoj modni stil, tako da idealne tajice, udobna trenirka i vrhunske tenisice  neće biti na odmet ni kao školska oprema za svaki dan.

Svaki roditelj, ali i član obitelji može potaknuti tinejdžera na aktivnost, a pogotovo one zajedničke, obiteljske koje će poraditi i na zbližavanju obitelji kao cjeline. Današnji ritam života je ubrzan, posao je postao prioritet i jako malo vremena zapravo odvajamo za sebe. Zato prvo trebamo početi od sebe i dati svojoj djeci najbolji primjer, jer i oni su jednako opterećeni pritiscima škole i izloženi svakodnevnom stresu, možda čak i više od nas samih.

Zbog toga je idealno da djecu navikavamo od malih nogu da što više vremena provode vani, u igri i aktivnostima s vršnjacima. Takvo će se ponašanje vrlo brzo razviti u želju da se što manje vremena provodi pred ekranima i na društvenim mrežama. Definitivno je da je danas izbor aktivnosti i sportova kojima se naša djeca i tinejdžeri mogu baviti, strahovito velik i raznovrstan. Zbog toga, počnimo voditi brigu o našoj budućnosti, a to su naša djeca. Dakle, nabavite adekvatnu opremu i tenisice, te pronađite zajednički neku aktivnost im odgovara. Sigurno je da će i Vaš tinejdžer koji je do prije pet minuta igrao igrice, krenuti na trening, ali ih osim sugestijom, trebamo poticati i primjerom. Tu ćemo učiniti nešto dobro i za sebe same, a briga o sebi i jest briga o drugima.