fitness, obuća, obuća za trčanje, tenisice, teretana, treniranje zimi, vježbanje, zimske aktivnosti

Sigurno ste pomislili kako će ovaj tekst biti vezan samo za snijeg i snježne sportove. Prevarili ste se!

Trenutno u fokusu nisu skijanje, bordanje, ali ni sportaši. Ovoga puta ćemo pokušati inspirirati naše rekreativce nekim aktivnostima kojima bi mogli zagrijati svoje tijelo u hladnim zimskim danima. Ako vam je potreban predah od teretane ili grupnog treninga kojeg već duže pohađate, zima je idealno vrijeme za isprobavanje nečeg novog. Nećemo vam predlagati da se čeličite kupajući se u moru za vrijeme bure ili da skačete u zaleđeno jezero, ali ostati u dobroj formi i pri tome se odlično osjećati i izgubiti nakupljene blagdanske centimetre u struku možete i na lakši način.

No, prije nego krenete sa zimskim aktivnostima trebate osigurati svu potrebnu opremu i biti svjesni opasnosti koje vrebaju na otvorenom. Za vrijeme velikih minusa radije vježbajte kod kuće ili odvedite cijelu obitelj na klizanje, a kada je temperatura oko i malo iznad nule, slobodno izađite van, dobro i slojevito se obucite, ponesite dovoljno tekućine, zaštitite ruke i glavu, obucite nešto reflektirajuće kako biste bili uočljivi u prometu i ne zaboravite mobitel. Odlična aktivnost za početak može biti hodanje na otvorenom. Naravno da ćete paziti kuda stajete posebice ako je zaleđeno i snježno. Za takvu aktivnost potrebna vam je čvrsta outdoor tenisica. Nerijetko ćete gaziti po snijegu, ledu, bljuzgi i smrznutom blatu. Najvažnije je da takva tenisica bude vodonepropusna i da ima odgovarajuće bore na vanjskim potplatima koje će vas čuvati od proklizavanja. Ako želite biti 100% sigurni da će vaše noge tijekom šetnje biti na suhom i toplom, potražite modele tenisica s integriranom pletenom čarapom. Za trčanje po snijegu potrebna vam je slična tenisica uz poboljšane performanse prianjanja za podlogu. Zima je odlična i za nordijsko hodanje uz pomoć štapova koje čuva naše zglobove, liniju i poboljšava cirkulaciju. Tenisice trebaju biti fleksibilne, vodonepropusne, udobne amortizacije i odličnog prianjanja. Biciklizam na otvorenom, a za malo iskusnije i brdski biciklizam može biti odlična zimska avantura. Ova zdrava rekreacija podiči će vaše zadovoljstvo, učvrstiti noge i uštedjeti vam određenu svotu novca kojeg ste trošili za gorivo. Svaki biciklist amater trebao bi imati udobne tenisice s krutim potplatom radi učinkovitijeg pedaliranja. Takve tenisice moraju biti izrađene od najčvršćih materijala kako se ne bi trošile prilikom zaustavljanja i oslanjanja.

Ako ste pak jedan od onih sretnika koji žive na jugu, svakako iskoristite mogućnost veslanja ili jedrenja. Za obuću ne brinite, to možete raditi i u gumenim čizmama. Kratka vožnja brodićem na vesla učinit će vas puno sretnijim i zdravijim, a jedrenje uz nekog iskusnog člana posade zasigurno zaljubiti u taj nimalo lak sport u kojem svaki mišić vašeg tijela radi. Ako pak volite vježbati u toplim i kontroliranim uvjetima zatvorenih prostora iskušajte nešto novo poput slobodnog penjanja po umjetnim stijenama ili kuglanje s ekipom. Obuću za takve rekreacije dobit ćete na licu mjesta. Upala mišića, ali i dobra zabava su zagarantirane! Ako nemate kućnog ljubimca svakako razmislite o nabavci. Za početak možda možete zamoliti nekog od prijatelja da vam „posudi“ psa za šetnju prirodom ili ga možete voditi zajedno. Imat ćete najboljeg partnera za trening na otvorenom, a pritom ćete biti i dodatno zaštićeni njegovim prisustvom. Ako ste pak tip koji obožava sjediti za volanom zima je idealno doba da malo začinite tu svoju strast. Unajmite kvad i provozajte se po slikovitim dalmatinske rutama uz stoljetne suhozide, vinograde i maslinike. Tko kaže da je zima dosadna i da je treba prespavati? Izaberite neku od brojnih aktivnosti, kupite odgovarajuću obuću i samo proljeće vam je granica! Uživajte u svim pogodnostima zimskih treninga!