fitness, prehrana, trening, Umor, vježbanje, zdravlje

Brojevi nas prate kroz cijeli život. Neki su nam bitni poput maminog rođendana, neke želimo zaboraviti, primjerice onaj ispred kojeg stoji minus na bankovnom računu, neki nas muče svaki put kad stanemo na „paklenu“ napravu, vagu, i proklinjemo onu PETU palačinku kojoj nismo mogli odoljeti. Brojevi su svuda oko nas, a kako bi ostali zdravi i fit bitno je obratiti pozornost na još jedan, često zanemarivan broj – indeks tjelesne mase ili skraćeno BMI (Body Mass Index).

Što je to BMI?

BMI je okvirni pokazatelj debljine ili pretilosti, a računa se tako da se podijeli tjelesna težina u kilogramima s kvadratom visine u metrima. Zvuči pomalo komplicirano, srećom Internet je pun kalkulatora koji vam pomažu da izračunate svoji BMI bez puno muke. BMI = m / h2 formula je pokušaj da se brojem prikaže omjer mišića, masti i kostiju kod pojedinca kako bi se njegova težina mogla kategorizirati.  BMI je samo jedan od načina koje koristimo kako bi saznali nalazi li se naše tijelo u zdravim okvirima, odnosno odgovara li tjelesna težina visini. Struka se okvirno drži određenih brojeva, tako da ako je vaš BMI ispod 18,5 vi ste pothranjeni, ako je između 18,5 do 24,9 imate zdravu tjelesnu težinu, ako je BMI između 25 i 30 imate prekomjernu tjelesnu težinu, a ako je iznad 30 spadate u riskantnu, pretilu skupinu.

Zašto je BMI bitan?

Ono što vaga pokazuje je bitna brojka za zdravlje pojedinca ali kako bi bili sigurni da nam je tijelo zdravo BMI je jednako važan kao i brojka koju pokazuje vaša vaga. Sedamdeset kilograma zdravih mišića ili sedamdeset kilograma masnih naslaga nije ista stvar. Kako bi naši treninzi bili učinkoviti bitno je voditi računa o težini ali i o vašem BMI. Naš savjet je da prije nego li krenete s treninzima obavezno izmjerite svoj BMI i da postupak ponovite svako mjesec dana kako bi vidjeli kako vaše tijelo reagira na treninge i prehranu, kako bi bili sigurni da trenirate dovoljno dobro i jedete kvalitetno.

Ali kao sa svakim brojem u životu, bitno je ne biti opterećen. Krajnji cilj nije dovesti svoje tijelo u statistički precizne brojke, već biti zdrav i uživati u pokretu.