Imati adekvatnu i kvalitetnu tenisicu i obuću ako ste vrhunski sportaš ili rekreativac je neophodno, jer poboljšava vaše performanse, ali i štiti vas od ozljeda. Svaki profesionalac kao i amater reći će vam da je dobra čarapa podjednako bitna kao i dobra tenisica. Razlozi za nošenje ispravnih čarapa su mnogi, zato pri kupnji tenisica obratite pažnju i na čarape, a svaki pravi prodavač u trgovini sportske opreme će vam znati ponuditi nešto prema vašim potrebama.

Ono što je vrlo bitno kod čarape, osobito sportske, je potpora koju ona pruža, a ona može biti višestruka.

Čarapa za trčanje ima dodanu potporu na potplatu, koje služi za apsorpciju udarca pri trku, a također i umanjuje pritisak. Bitna je i potpora gležnja, kako ne bi dolazilo do  ozljeda ili ako do njih dođe da se umanje. Stoga ako se ozbiljno bavite trčanjem, obratite pažnju na to da nabavite kvalitetne čarape. One će uvijek biti pojačane na potrebnim dijelovima, i pružiti vašem stopalu idealnu potporu koju ćete osjećati čitavo vrijeme.

Nošenje čarapa smanjuje trenje pri pokretu, a ako ne znate razliku probajte se baviti sportom ili otići u šetnju i obuti tenisicu na golu nogu. Ubrzo ćete shvatiti da će vam stopalo iz tenisice kliziti i ispadati, a definitivno je i mogućnost da ćete dobiti žuljeve.

U dobrim čarapama vaše će noge ostati suhe, a za aktivnog sportaša bitno je da su čarape od poliesterskih vlakana koja će izvlačiti vlagu na površinu čarape i tako će znoj evaporirati. Ako vam se noge dodatno znoje, ima li išta bolje od čarapa u kojoj će vaše noge ostati suhe. A ako imate i tenisice od takvog materijala koji garantiraju suhe noge i isparavanje znoja, vaše brige su tu završile.

Ako nosite čarape i ako radite posao pri kojem dugo sjedite nošenje čarapa može vam olakšati oticanje nogu ili ako ste stalno na nogama, može spriječiti pojavu vena i umora. Posebne čarape postoje za prevenciju oticanja i umora nogu, a posebne, tzv. kompresijske čarape ako već dođe do tih problema.

Ako ste planinar, tada se sigurno upućeni u važnost nošenja čarapa koje su pogodne za takvu vrstu aktivnosti. Vunene čarape čuvaju i griju vaša stopala i omogućavaju im da dišu, ali također to treba viti visoka čarapa koja će zaštiti vaše gležnjeve i listove od mogućih ozljeda i posjekotina dok istražujete.

Nošenje kvalitetnih čarapa spriječit će i nastanak gljivica, koje su podložne tome da se razvijaju u toplim i vlažnim uvjetima, što svi oni koji su aktivni ili nose tenisice duže vremena u danu, znaju.

Pri sportu i rekreaciji bilo koje vrste, nema toga da su  bilo koje čarape za bilo koju priliku, nego pripadajuće čarape za pripadajući sport. Zato  nemojte ugrabiti prve čarape koje vam se svide ili nositi neke stare koje su zapravo samo modni dodatak. Forma povrh stila je pravilo u ovom slučaju, osobito ako ne želite bolne žuljeve i time onemogućiti ili usporiti svoje aktivnosti na duže vrijeme. Uistinu imate za kupiti vrhunskih čarapa sa zadivljujućim svojstvima koja stvarno djeluju, a kako je proljeće zapravo u punom jeku, dajte si oduška i nosite čarape u nekoj veseloj boji.