U teretani ste već nekoliko mjeseci, vozite bicikl, redovito hodate ili pohađate neki grupni program rekreacije, a čini vam se kako vaš trud, suze, odricanja i znoj baš i ne daju neke rezultate.  Ne postoji ništa više frustrirajuće od napornog rada u teretani i ne uživanja u očekivanim rezultatima. Zašto je to tako i što radite krivo?

Ako vježbate, a osjećate se kao da vaša vaga stoji na mjestu, razloga može biti nekoliko.

Zapravo, prvih nekoliko mjeseci ste možda i vidjeli neki rezultat: hlače su vam bolje stajale, zračili ste i bili puni energije, a onda vam je odlazak u teretanu postao nekako mučan jer se na vama ne događa ništa novo. Ako mjesecima radite slične vježbe i fokusirani ste na oblikovanje samo jednog dijela tijela, ono se prilagodilo toj rutini, više je ne smatra izazovnom i nema razloga za promjenu.

  • Na rezultate utječe i učestalost vježbanja.

    Bolna je činjenica kako tjelesna aktivnost koja se prakticira 2  puta (čitaj 3 sata) tjedno, baš i neće dati neki očaravajući rezultat. Uzimanje pauza i vremena za opravak je nužno u početku, ali nakon samo dva mjeseca vježbanja ono bi se trebalo smanjiti. Prevelike pauze od 2 dana između vježbanja, koje najčešće radimo, neće donijeti očekivani rezultat. Dakle, vježbajte minimalno 4 puta tjedno! Veliki problem je i prehrana, točnije, unos kalorija. Previše, ali i premalo kalorija nije dobro. Napravite plan prehrane zajedno s trenerom i pratite koliko se trošite, a koliko unosite u sebe. Odnos treba biti recipročan. Pojačajte kardio treninge koji će brže sagorijevati kalorije, ali i tonirati mišiće i nemojte zazirati od utega. Bilo kakav trening je svakako bolji od bilo kakve statične “aktivnosti”. Ipak, ako ste si postavili prevelike ciljeve, te radite sve kako biste ih ostvarili i pri tome mučite svoje tijelo na bilo koji način, rezultat će izostati.

U savršenom svijetu, gubitak težine ili, točnije, gubitak masnoće, bio bi trenutačan.Ali to nije način na koji ljudsko tijelo djeluje. Možda ste poprilično nestrpljivi i očekujete čudo preko noći i to se, garantiramo, neće dogoditi. Fotografiranje jednom mjesečno učinit će vas svjesnijima promjena koje činite, a ako se imalo bavite nekim vidom fizičke aktivnosti, one se događaju, polako, ali sigurno.  Polagan gubitak kilograma i oblikovanje tijela, nikada neće imati jo-jo efekt kakav dobijete izgladnjivanjima, ekstremnim dijetama i guranjem tijela preko granica vašeg napora.

  • Povećajte intenzitet vježbanja i unos proteina.

    Kombinacija vježbi visokog intenziteta i povećane potrošnje bjelančevina omogućuje ljudima da izgube više masti i izgrađuju više mišića dok smanjuju kalorije. Slušajući vaše znakove gladi i jedite svaki puta kada je osjetite. Vježba bez pravilne prehrane ne znači puno, kao ni bez pravilnog oporavka! Normalno je osjetiti bol u 24 do 48 sati nakon vježbanja, osobito u početku, ali to ne znači da si trebate uzimati dulje od dana odmora. Kako bi vaše tijelo neprestano bilo aktivno i gubilo neželjene kilograme, svako 12 tjedana mijenjate svoju trening rutinu. Inače bi se vaše tijelo moglo tako dobro prilagoditi vašem izboru vježbanja da više „neće vidjeti“ potrebu za poboljšanjem. Dakle, vježbanje, oblikovanje tijela i gubljenje kilograma nije proces koji traje kratko i nimalo nije lak.

Bitno je da prilikom izvođenja svake vježbe budete umno prisutni i svjesni svega što radite. Kriva izvedba vježbe tek neće dati nikakav rezultat. Zdravo tijelo i zdrav duh rezultat su predanog rada na sebi i lančanog lanca koji uključuje zdravu prehranu, vježbanje, vrijeme oporavka, puno volje i predanosti. Ako se bilo koja karika tog lanca prekine, vaši rezultati, a time i odraz u ogledalu, neće biti obećavajući.

Vjerujte u sebe i taj sat vremena koji uzmete za vježbu iskoristite najbolje što možete i rezultat će biti sjajan!