Vremenska prognoza više ne ide u prilog vašim uobičajenim izlikama zbog kojih se sve ovo vrijeme niste družili sa svojom djecom na otvorenom.
Temperature su porasle, dani su duži, a boje i mirisi ljeta koje nam se polako šulja mame na ulice, parkove, plaže, trgove…Prihvatite poziv i pronađite zabavu u svemu što vas okružuje i to sa svojom djecom. U vremenima kada su tehnološki izumi zamijenili vrijeme koje su roditelji provodili u igri sa svojom djecom, potrebno je isticati važnost rekreacije i druženja cijele obitelji na otvorenom. Ne samo da to sa sobom nosi hrpu zdravstvenih benefita, već utječe na psihološki, motorički i kreativan razvoj djeteta, ali i osnažuje emocionalnu povezanost unutar obitelji.

Sigurno se s nostalgijom prisjećate svojih dana provedenih u izviđačima ili kada ste s ekipom iz kvarta gradili logore, igrali lovice, skrivača, kauboja, Indijanaca i svega onoga što današnje generacije vide samo na televiziji. Vrijeme je da uzmete svome djetetu mobitel iz ruku i izvedete ga na svježi zrak! Naučite ga da diše, da sanjari, da osmišljava, da upoznaje i zavoli svijet koji ga okružuje. Dakle, omiljene tenisice i trenirke na sebe i krenite! Sve što vam je potrebno je samo male mašte. Pomoći ćemo vam s nekim idejama.

Započnite s piknikom. Naime, otuđenost obitelji za ručkom koji je nekada poput magneta okupljao cijelu obitelj u isto vrijeme oko stola, sve je veći problem, kao i kuhanje. Pripremite zdrave obroke, slasne salate, sendviče od tune, cijeđene sokove, čajeve, orašaste plodove i zdrave grickalice te odvedite svoju obitelj na piknik iznenađenja na neko vama lijepo mjesto. Garantiramo da će djeca, koju inače kod kuće morate moliti da nešto konkretno pojedu, slistiti sve što im date. Boravak u prirodi otvara apetit i pokreće metabolizam.

Izradite nešto zajedno

Ako vaše dijete ima afinitet prema slikanju, kiparstvu ili je jednostavno voli izrađivati stvari svojim rukama, izađite u dvorište ako ga imate i izradite kućicu za ptice, psa, popravite staru komodu zajedno, oslikajte je i sl. Predmet koji napravite bit će jedna od vaših najljepših zajedničkih uspomena a možda i otkrijete neke skrivene talente u sebi: malog arhitekta, slikara, mehaničara i sl.

Zima je bila duga i troma i niste se baš previše kretali. Većinom su vaše šetnje bile rezervirane za obilazak shopping centara i odlazak u kino. Sada je pravo vrijeme za odlazak u avanturu. Ako stanujete blizu mora ili jezera, iznajmite kajak i otisnite se od obale, pecajte, planinarite ili organizirajte ekološku akciju u kojoj ćete sakupljati odbačenu plastiku na obali. Vaše će se dijete osjećati kao mali spasitelj svijeta i na najbolji će način usvojiti lekciju o očuvanju okoliša.

Osmislite poligon

Ako vaše dijete baš i nije sportski tip i sat tjelesnog odmora doživljava kao pravu noćnu moru, pomozite mu da razvije ljubav prema sportu i rekreaciji. Obucite se u dresove svojih omiljenih sportaša i izradite poligon po vlastitoj želji. Pohvalite svaki djetetov rezultat i uspjeh i dopustite mu da sam postavi svoje ciljeve.  Ovakav tip igre vratit će mu samopouzdanje i popraviti sliku sportaša koju ima o sebi.

Iskoristite parkove

Koliko god mislili da nemamo dovoljno parkova i igrališta, iznenadili bi ste da ste u krivu. Današnja ih djeca imaju mnogo više nego što smo ih mi imali, ali ih ne koriste. Otiđite zajedno i igrajte se sa svakom spravom na koju naiđete. Uzmite krede, nacrtajte “školicu”, ponesite vijaču za preskakanje ili gumi gumi. Retro igre vaše mladosti ponovno će oživiti dječje parkove i igrališta i polako privlačiti sve više slučajnih prolaznika da se uključi i vašu igru. Socijalizacija je ključan faktor odrastanja. Potaknite je.

Ako i odlazak u prirodu ne prođe kako ste zamišljali, nemojte odustajati, sigurno ćete u ovom čarobnom svijetu koji vas okružuje pronaći neku zabavu za sebe i cijelu obitelj i u njoj uživati svim svojim čulima.
Djeci ćete nakon takvih dana u očima biti super mama i super tata! Vidimo se na otvorenom!