dijeta, hrana, nadutost, proteini, sport, trening, Umor, voda u organizmu

Načelno ste zadovoljni izgledom. ‘Normalni’ ste. Ni premršavi ni predebeli, onako, taman. Tako ste mislili prije 10-ak dana, no onda vas je počeo svladavati neki čudan umor, teške noge i nadutost. Pogledali ste se u ogledalo, a tamo je bio netko sasvim drugi, neki napuhanko natečenih nogu, prstiju, trbuha. Izvagali ste se i nije vam jasno kako ste se uspjeli udebljati preko noći. Ne brinite, s vašom percepcijom, a i vagom je sve u najboljem redu, a vi imate problem sa zadržavanjem vode u organizmu.

Vratite zatim film unatrag i shvatite da se ‘ružilo’ posljednjih dana. Bili ste na ručku kod prijatelja, fino se jelo, malo pikantnije nego inače. Popila se i koja čašica više, a kolačima naprosto niste mogli odoljeti. Ni vikend kod roditelja nije bio loš. Kad sve zbrojite, zaredali su vam se dani s previše soli, suhomesnatih proizvoda, konzervirane ili čak i brze hrane, grickalica, alkohola…. i to je to. Zapravo se niste udebljali, ali voda iz organizma nije otjecala kao inače, i eto neugodnog odraza u ogledalu, ali i vage koja vrišti. Uza sve to, žene još imaju redoviti problem s ulaženjem u fazu PMS-a, pa je natečenost sastavni dio i one neugodne nervoze i psihičke ‘nabrijanosti’. Ali, sve se to da srediti i za sve postoji objašnjenje.

Nagomilavanje soli, točnije natrija iz namirnica, izaziva kod organizma efekt povećane potrebe za tekućinom. Pri tome se izlučuje antidiuretski hormon, a izvanstanično se voda zadržava, a mi je zaboravimo izbaciti. Moramo pomoći bubrezima, mokrenju i znojenju da malo bolje porade na tome. Za početak, uhvatite se prirodnih diuretika: zelenog čaja, čaja od maslačka, soka od borovnica, šparoga, jabučnog octa…No, to ne znači da se morate iscrpljivati dijetama i gladovanjem. Poanta je u odabiru i balansiranju namirnica. Umjesto konzerviranog kukuruza za prilog narežite krastavac, pomiješajte ga s orašastim plodovima, rajčicom i dodajte malo celera za aromu. Kako biste izbjegli slatke delicije, uzmite lubenicu, i to vam je dopušteno u ogromnim količinama. Sve te namirnice, uz količine čaja u zamjenu za alkohol, prirodni su ‘izbacivači’ viška tekućine koja nas pretvara u trome i nezadovoljne ljude. Naravno da se ne morate svaki dan opsesivno puniti namirnicama koje potpomažu odlazak vode iz tijela, ali morate naći neku ravnotežu u svom jelovniku.

Proteini su izvrsni za to. Stoga, ako ćete pojesti roštilj, svakako uz njega jedite i salatu, popijte čašu gazirane vode, ali i vježbajte. Čitava koncepcija zdravog življenja kombinacija je pravilne tjelovježbe, zdrave prehrane pa i ‘grešnih namirnica’ koje ćete znati rasporediti, a koje vam neće narušavati niti zdravlje niti odraz u ogledalu s početka priče. Potaknite rad limfe. Ako možete, priuštite si ručnu limfnu drenažu barem dva puta mjesečno, ako ne uvijek možete hodati malo bržim ritmom u trajanju od minimalno pola sata. Ako radite posao na kojem dugo stojite na nogama, kada dođete kući držite noge u vodoravnom položaju ili masirajte stopala valjanjem staklene boce, primjerice piva. Bolja cirkulacija utječe na bolje izbacivanje vode. Kardio trening je vaš najbolji saveznik u ovoj borbi protiv vode, pa bilo da volite trčati, hodati ili voziti bicikl, vaše će vam tijelo biti zahvalno. Saunu svakako izbjegavajte, jer pretjerano znojenje može izazvati dehidraciju, što će natjerati tijelo da refleksno pokuša zadržati tekućinu. I za kraj, koliko god vam ludo zvučalo, što više vode budete pili više ćete i gubiti, ali samo ako se pridržavate gore navedenih savjeta.