Genetika određuje tip kože, ali mi smo ti koji je načinom života možemo popraviti ili pokvariti. Alkohol, cigarete, fast food, neaktivnost, nečistoća samo su neki od neprijatelja naše kože. Ipak, uz malo volje i znojenja koži može postati besprijekorno čista i baršunasta na dodir. Poznato je kako je tjelesna aktivnost izvrsna za naše srce, pluća i mentalno zdravlje. Manje je poznato kako je redovita tjelovježba ključ zdrave kože. Ako imate dermatološke probleme poput akni ili psorijaze nemojte dopustiti da vas to učini neaktivnim. Možete vježbati kao i ostali samo što ćete malo više truda uložiti u zaštitu kože tijekom vježbanja. Što se to događa s našom kožom dok vježbamo? Povećana tjelesna aktivnost aktivira i održava vitalnim stanice našeg tijela.

Povećanjem protoka krvi hranjive tvari i kisik brže putuju u stanice. Osim što osigurava kisik, protok krvi također pomaže odnošenje otpadnih tvari iz stanica. Dok glavni posao neutralizacije toksina odrađuje jetra, povećanjem protoka krvi, vježbanje preko kože „ispire“ ostatak toksina. Toniranje mišića koje se događa  dok vježbamo nema izravan utjecaj na kožu, ali čvršći mišići svakako pomažu da izgledamo još bolje. Vježbanje potiče stvaranje kolagena, proteina koji održava kožu čvrstom i elastičnom, stoga ako redovito vježbate sklonost uranjenom starenju i boranju kože je manja. Vaša koža izgleda loše zbog stresnog načina života i loše prehrane.

Kada krenete s rekreacijom, automatski počinjete paziti  što i kada jedete, a i razina stresa postaje puno niža. S manjim stresom lojne žlijezde koje čine našu kožu masnom imaju slabije lučenje. Vježbanje može predstavljati rizik za vašu kožu, pa je trebamo zaštititi. Glavna opasnost vježbanja na otvorenom, posebice u toplim mjesecima koji slijede, je izlaganje suncu. Opekotine od sunca povećavaju rizik od raka kože i ubrzavaju njeno starenje, stoga izbjegavajte vježbati u satima kada je sunce najjače,  između 10 i 16 sati. Krema za sunčanje nije dovoljna zaštita pa ponesite odgovarajuće pokrivalo za glavu i odjeću. Kreme za sunčanje, pomiješane sa znojem sportašima predstavljaju veliki problem kada im krenu ulaziti u oči. Stoga gledajte da proizvod ima uravnoteženi Ph ili pak isprobajte gel ili bezuljni proizvod. Znojna i nekvalitetna oprema za vježbanje može izazvati osip i akne, stoga nosite odjeću otpornu na vlagu kako bi koža ostala suha i hladna, te se pobrinite da vaša koža bude čista prije nego počnete vježbati kako biste spriječili začepljene pora.  Izbjegavajte vježbati našminkani, te nakon tuširanja  nanesite hidratizirajuće mlijeko za tijelo kako biste spriječili iritaciju kože. Kako bi se spriječilo zagrijavanje kože preporučljivo je vježbati u hladnom prostoru, pa čak i kada povećavate tjelesnu temperaturu. Plivanje je idealan trening za vrijeme kojega je vaša koža hladna. No, plivanje u bazenima koji sadržavaju klor isušuje kožu, pa je obavezno namažite kremom poslije treninga. Vježbanje uključuje i konzumiranje tekućine, a ono što koži najviše treba je voda. Stoga i kada niste aktivni ne zaboravite piti! Hidratizacija jamči sjajnu, elastičnu i meku kožu bez bora. Nekvalitetna kozmetika puna je raznih kemikalija, aditiva, boja i raznih supstanci koje mogu utjecati na nepravilnosti na koži te uzrokovati iritacije. Stoga ako već i želite vježbati dok imate make up, gledajte da on bude što prozračniji i prirodniji, inače ćete od treninga imati više štete nego koristi.

Ako se želite osjećati i izgledati mlađe, uz redovitu tjelovježbu to i možete!