Ako želite ostati u dobroj formi koju ste stekli za vrijeme hladnijih dana, nemojte dopustiti da ljetna žega uništi vašu fitness rutinu.

Pokušajte vježbati i dok ste na odmoru i što više odolijevati hedonizmu koje ovo godišnje doba nosi sa sobom. Brojne zabave, druženja, večere i pokoja čašica više mogu pokvariti režim prehrane kakvog ste imali prije ljeta, stoga se i za vrijeme odmora pokušajte hraniti zdravo. Uživajte u sezonskom voću i povrću, salatama, jedite namirnice poput krastavaca, lubenice, ribe, zelenog povrća i pijte minimalno dvije litre vode dnevno. Ljeti se često naša rekreacija seli na otvoreno, a tamo vrijede drugačija pravila nego u teretani.

Za početak, niste u klimatiziranom prostoru i temperatura je barem 20 stupnjeva viša od one na kojoj ste naviknuti vježbati, stoga se i vaše tijelo brže zagrijava, gubi vodu i sol. Za početak, ljetna rekreacija iziskuje dobru organizaciju. Ponašajte se poput meteorologa i pratite kada sunce izlazi i zalazi i u koje će sate temperature biti najviše. Po najvišim temperaturama nikako nemojte vježbati. Radite to ujutro i predvečer kada postoji mogućnost pojave ljetnog povjetarca koji će vam biti najbolji saveznik. U jutarnjim satima većina vaših susjeda prskalicama zalijeva vrt i travu, pa ih zamolite da dio treninga odradite baš na njihovom travnjaku kako bi što bolje mogli regulirati temperaturu tijela. Uvijek uz sebe imajte bocu vode ili izotonik. Ravnoteža vode i elektrolita ključna je za pravilno funkcioniranje tijela. Ako ne pijete dovoljno vode, možete dehidrirati i osjetiti ošamućenost i mučninu.

Teži oblici dehidracije mogu dovesti do zatajenja bubrega. Međutim, ako pijete previše vode bez nadopunjavanja elektrolita, možete iskusiti hiponatremiju. To može dovesti do konfuzije, mučnine, grčeva u mišićima ili čak smrti u ekstremnim slučajevima. Sol je vrlo važna jer se natrij, koji se nalazi u soli, veže za vodu u tijelu i pomaže održavanju ravnoteže tekućina. Ako su razine soli preniske, vaše se tijelo ne može vezati ni za što, što vas čini umornim i natečenim, a to se ženama događa češće. Dakle, ako se puno znojite, ne zaboravite održavati razinu soli. Nešto što mnogi zaboravljaju je da se u vrućim noćima znojimo u snu, što znači da naše dane na skali hidracije počinjemo na minusu. Dakle, dan morate početi s vodom. Osim onoga što pijete bitno je i ono što nosite na sebi. Lagana i prozračna odjeća je obavezna, kao i ona koja će regulirati znoj. Prilikom treninga morate nositi i pokrivalo za glavu, sunčane naočale sa zaštitnim faktorom kao i kremu za sunčanje visokog faktora. Zaštitite i usne melemom ili labelom sa zaštitnim faktorom. Možda će vam zvučati čudno, ali bilo bi dobro da se tuširate prije treninga kako biste se dodatno rashladili i da vježbate mokre kose.

Nemojte se ustručavati ni za vrijeme treninga politi vodom po glavi. Osvježenje će vam dobro doći u svakom obliku. Ako vidite da vam je jako teško odraditi cijeli trening odjednom, podijelite ga u više etapa, pa jedan dio vježbi odradite ujutro, a drugi predvečer. Kada su dani jako vrući, a vlaga u zraku visoka, odlučite se za neku kardio aktivnost poput vožnje bicikla ili plivanja. Vodite računa o tome da vježbate na hladnijim mjestima, na šumskim stazama ili uz more gdje temperature mogu biti niže i za 10 stupnjeva. Ipak, najvažnije je da slušate svoje tijelo i ako osjetite vrtoglavicu ili mučninu, odmah prestanite s treningom. Ako ćete pak većinu ljeta provesti u kući i niste baš veliki fan vježbanja na otvorenom, vježbajte na svojoj terasi ili u dnevnom boravku, preskačite uže, hodajte po stepenicama, šetajte po trgovačkom centru ili vježbajte besplatno s nekim od brojnih online fitness trenera.

Izlike nema, jer i vaša teretana sigurno ima ljetno radno vrijeme!