Da se po jutru dan poznaje znamo već od malih nogu, ali koliko smo se samo dana ustali na „krivu nogu“ i nismo učinili baš ništa da jutro započnemo zdravom rutinom? Svjesni smo da su naša jutra užurbana, pod stresom, da imamo obaviti hrpu stvari prije nego odemo na posao, fakultet ili gdje god da nas obaveze odnesu, ali moramo znati da su našem organizmu upravo ti jutarnji trenuci od ključne važnosti. Za početak, jutra, ali i odlaske na spavanje ne bismo trebali započinjati surfanjem po mobitelu.

Htjeli to priznati ili ne, mobitel je prva stvar s kojom se ujutro susrećemo, a to bi zapravo trebao biti naš odraz u ogledalu, umivanje i sve ono što spada pod jutarnju higijenu. Kako ne biste čim otvorite oči bili mrzovoljni i čangrizavi, odlazite u krevet ranije nego inače, ne spavajte s upaljenim televizorom i ne buljite u nikakve ekrane. Budit ćete se naspavaniji i svježiji. Provjerite na kakvom madracu i jastuku spavate. Dovoljna količina sna ključna je za vaše dnevno funkcioniranje. Idealno bi bilo da se odmah nakon buđenja dobro protegnete u krevetu. Istezanje će vam dati dodatnu energiju, pa se nakon toga bacite na pripremanje doručka. Ako imate vremena za vježbu svakako napravite nekoliko vježbi za leđa i vratnu kralježnicu ili provedite 10 minuta meditirajući. Iako postoje brojne stvari koje podrazumijevaju zdravu jutarnju rutinu, doručak je zasigurno najvažnija.

Kakve god obaveze imali ili koliko god negdje kasnili, doručak nemojte preskakati! Punog želuca ste zasigurno otporniji na stres i zahtjeve dana pred vama. Zamislite samo koliko bi se bilo teže nositi sa stresnom situacijom u uredu dok vaš želudac kruli? Što će se naći na vašem meniju ovisi isključivo o vama! Vjerovali ili ne, za doručak možete i malo pretjerati s hranom kako biste nadoknadili sve ono izgubljeno tijekom spavanja. Ipak, nemojte pretjerati s kavom, pogotovo ako na poslu planirate popiti još koju. Čajevi, smoothieji, toplo mlijeko, limunska voda odličan su jutarnji napitak. Jesti možete jaja na 1000 načina, kruh s maslacem, palačinke, zobene pahuljice i voće. Ukratko, zdrav doručak podrazumijeva  bjelančevine, voće i cjelovite žitarice.  Ako ste jedna od onih osoba koje više preferira tuširanje prije odlaska u krevet, zamijenite ga jutarnjim tuširanjem i to mlakom ili hladnom vodom. Nema boljeg recepta za razbuđivanje, a vaša će koža izgledati sjajno! Uvođenje zdrave jutarnje rutine poželjno je za sve one koji nisu jutarnji tipovi i koji odgađaju sat alarma svako 5 minuta, a kada se napokon ustanu izgledaju i hodaju poput zombija. A kada napokon izađete iz kuće nemojte odmah sjesti u automobil i upaliti vijesti.

Nema ništa depresivnijeg od stanja na cestama, crne kronike i politike. Ako ste već primorani ići automobilom na posao napravite vlastitu playlistu, okružite se pozitivnim ritmovima i pjevajte. Ako pak možete na posao i bez automobila, hodajte, koristite javni prijevoz u kojem nećete sjediti i buljiti u mobitel, već u ljude i prirodu oko vas ili nabavite bicikl. Ako uvedete zdravu jutarnju rutinu bit ćete produktivniji, imat ćete kontrolu nad vlastitim rasporedom, samouvjereniji jer ćete na posao odlaziti spremniji, mirniji i staloženiji jer nećete prolaziti kroz stres zbog kašnjenja i pitanja jesam li što zaboravio i jesam li u cijelom onom kaosu isključio glačalo. Uzimanjem vremena za sebe uravnotežit ćete i svoj metabolizam, jer često zbog jutarnje strke odgađamo i odlazak na zahod. Zapamtite, zdravo jutro znači zdrav ostatak dana!