Odlučili ste početi trčati, ali već nakon prvog dana entuzijastičnog starta probudili ste se s prehladom? U redu, moguće je da ste pokupili neki virus, ali mnogo je vjerojatnije da niste odabrali prikladnu odjeću za trčanje. To je nezgodna strana bavljenja sportom “u vlastitom aranžmanu”, nemate koga pitati za savjet ili mislite da vama ne trebaju savjeti. Pogrešno!

Odabir prave opreme preduvjet je ugodnog i sigurnog bavljenja bilo kakvom vrstom aktivnosti. Kad je riječ o trčanju, ljeti je računica jasna – jedan sloj tanke, visokokvalitetne sintetičke odjeće koja upija znoj, kapu na glavu i… idemo!No hladnije vrijeme ipak zahtijeva malo “više matematike”. Tijelo, logično, nije u svakom trenutku treninga jednako zagrijano, pa mu na početku treba više odjeće nego kada postigne “radnu temperaturu”, a tada mu dio odjeće postaje višak jer se tijelo pod njom počinje pregrijavati, znojiti i u opasnosti ste da “zakuhate”. To nije samo neugodno nego i povećava rizik od prehlade i upala i drugih neugodnih nuspojava za zdravlje. Savjet koji zlata vrijedi – slojevito odijevanje. Krenete s više komada odjeće pa se tijekom treninga rješavate onih koji su vam viška. Zimi, recimo, započnite s dry fit majicom dugih rukava preko koje možete odjenuti “hoodicu”.

Iako pamuk za ovakve treninge nije preporučljiv jer zadržava vlagu, “hoodicu” lako možete svući i u trku je svezati oko struka. Neki trkači je rado navuku preko tanke nepromočive vjetrovke koja je inače u pravilu zadnji sloj. Na nogama su obavezne dry fit tajice preko kojih, ako je temperatura niža ili puše, možete odjenuti trkaće hlačice. Na glavu stavite kapu i svakako ne zaboravite rukavice kako vam koža ne bi ispucala od hladnoće. Na nogama bi se, osim kvalitetnih tenisica, trebale naći i kvalitetne trkačke čarape koje će spriječiti efekt “vlažnih, a užarenih stopala”. Kad ovako nabrojimo, zvuči kao skup sport, ali danas doista imamo na izbor mnoštvo dućana s kvalitetnom a jeftinom sportskom opremom, dakle, nemojte da vam to bude izlika da odustanete od sportskih aktivnosti.

S dolaskom proljeća, naravno, slojeva je manje i vjerojatno će vam biti dovoljna dry fit majica kratkih rukava uz neizostavnu vjetrovku. Ako ste od onih koji vole vjetar u kosi, ali ne i kad im bruji u ušima, nabavite traku kojom ćete ih prekriti, a ako vam u bilo kojem trenu zasmeta, uvijek je možete svezati oko ruke. Ljeti se nemojte previše razgolititi, odnosno pazite da otkrivene dijelove tijela prekrijete slojem kreme sa zaštitnim faktorom, koja postaje obavezna već početkom proljeća jer su UV-zrake još jedna vanjska pojava koja može imati neželjene posljedice na naše zdravlje. Sve ove upute možete primijeniti i na druge rekreativne outdoor sportove prilikom kojih se tijelo znoji – biciklizam, brzo hodanje…

Slojevito odijevanje također može biti važno u nekim dvoranskim aktivnostima na koje na prvu ne biste ni pomislili, recimo u jogi. Kako jogijska praksa obično završava “šavasanom”, odnosno opuštanjem prilikom kojeg se tijelo hladi, dobro je da preko majice za vježbanje ponesete gornji dio trenirke ili majicu dugih rukava a na nogama čarapice. Tijekom vježbanja majicu ćete svući, a vjerojatno i čarape – iako danas postoje i specijalne čarapice za jogu koje savršeno prianjaju uz stopalo i sprečavaju klizanje po prostirci – a tijekom opuštanja ponovno navući kako vam hladna stopala ne bi odvlačila pažnju i umjesto opuštanja stvorila vam stres. Sad kad znate kakva vam odjeća treba za ugodnu tjelovježbu, odaberite sport koji vam se najviše sviđa i krenite u akciju. Tijelo će vam biti zahvalno što ga ne mučite temperaturnim šokovima i što može neometano uživati u pokretu.