Od vožnje svježim padinama do šetnje ledenim gradskim ulicama jakna je nešto bez čega ne možemo. Kako bismo preživjeli nalete vjetra, snijeg, kišu i hladnoću, na sebi trebamo imati dobru zimsku jaknu koja će čuvati toplinu našeg tijela, držati nas suhima i izgledati sjajno. Možda zvuči kako od jakne tražimo previše, ali ona je vaš najveći saveznik u borbi protiv zime i uistinu treba zadovoljiti visoke kriterije. Većina nas u ormarima ima nekoliko zimski jakni, od onih malo šminkerskijih koje nosimo u grad, do klasičnih sportskih jakni prilagođenih dužem boravku na hladnoći i vjetru. Kakva točno treba biti zimska jakna? Za početak treba biti otporna na vremenske nepogode, točnije vodonepropusna. Ako živite u kišnijim područjima onda je goretex materijal idealan za vas. Osim njega možete nositi i jaknu s DWR premazom, što bi prevedeno značilo „izdržljivo vodoodbijajući“ premaz. ,

Zahvaljujući DWR -u voda se odbija s vaše jakne i klizne s nje, tj. tkanina je ne upije pa ostaje suha.  Prilikom kupovine zimske jakne trebate uzeti u obzir vašu zimsku aktivnost. Zimske aktivnosti visokog intenziteta stvaraju tjelesnu toplinu i znoj, pa je potrebno nositi odjeću koja propušta zrak i ima dobra svojstva regulacije temperature. Takve su jakne napravljene od više slojeva: gornji softshell, lagani osnovni slojevi i deblji srednje slojevi idealni su za aktivnost visokog intenziteta. Zimske aktivnosti niskog intenziteta zahtijevaju odjeću koja pruža zaštitu od vremenskih prilika, izolaciju i čuva toplinu. One su napravljene od težih slojeva i pretežno sintetičkih materijala. Dva najčešća materijala zimskih jakni su vuna i sintetika. Vuna je prirodna, obnovljiva tkanina, udobna, antimikrobna (tako da ne smrdi) i odlično regulira temperaturu. Vuna je toplija i udobnija od sintetike, ali se ne suši tako brzo, manje je izdržljiva i skuplja. Sintetika se jako dobro suši i vrlo je izdržljiva.  Dakle, ako tražite jaknu za ekstremno hladne uvjete i široku upotrebu odaberite onu kojoj su temeljni slojevi vuneni.  Za sintetiku se odlučite ako prakticirate aktivnosti visokog intenziteta ili često boravite u vlažnim područjima gdje vam treba komad odjeće koji se brzo suši i izdržljiv je.

Zimske jakne tehnički su zahtjevnije od onih za toplija vremena. Najpopularniji materijali za izradu gornjeg vanjskog sloja zimski jakni su vodonepropusni i prozračni poput Gore-Tex Pro, eVent, Pertex Shield + ili Dry.Q materijala. Ovakvi gornji slojevi se podrazumijevaju za aktivnosti u kojima se morate nositi s vlažnim ili snježnim vremenom, jakim vjetrovima ili abrazivnim okolišem punim leda, grana ili stijena. Osim što je glavni zadatak jakni održavanje topline, one istovremeno trebaju održavati i prozračnost. Kapuljače su većinom prilagođene tako da ih možete stisnuti za vrijeme jakog vjetra ili potpuno skinuti kada vam ne trebaju. Džepovi su također jako praktičan dodatak jer su osim što čuvaju vaš stvari dok se krećete, tu  su i da bi vam omogućili zagrijavanje ruku. Netko tko traži ležernu jaknu za gradsku vrevu neće trebati istu jaknu kao netko tko će se spuštati niz planinu. Ipak, što god da budete radili morate imati jaknu koja u ničemu neće sputavati vašu pokretljivost i biti jako teška. Za one koji će se većinu zime muvati po gradu, treba im svestrana jakna, točnije dovoljno topla i dovoljno urbana za svakodnevno nošenje. Casual sportske jakne idealne su za ovakve tipove, pogotovo jer naše zime nisu toliko hladne i oštre, a s minusima i snijegom koji napada izvrsno se dobro nose.  Glomazna perjanica, softshell jakna ili klasična sportska bomber jakna  očuvat će vašu toplinu bez narušavanja stila. Trkače jakne  također su veliki hit ove zime, a izgledaju poprilično urbano pa ćete u njim rado s trkače staze otići na kavu i pri tome biti suhi i trendy. Ne reagira svatko jednako na zimu, pa postoje oni sretnici koji velike hladnoće mogu preživjeti bez glomazne zimske jakne. Takvi će rado u svom ormaru imati i jedan ovakav sportski prsluk. Kupovina zimske jakne jako je ozbiljna stvar, stoga se prilikom odabira obratite prodavačima, čitajte deklaracije na proizvodima ili dođite po savjet u neku od Sport&moda trgovina! Rado ćemo vam pomoći da ostanete na toplom i suhom!