adidas, adidas originals, moda, Run-D.M.C., Stan Smith, Superstar, tenisice

Sljedbenici Adidas Originalsa i ovu proljetnu sezonu bit će u slatkim mukama.

Naime, stigli su novi modeli Stan Smith bold i Superstar bold tenisica. Koje od ovih “oldtimera” odabrati? Naime, ljubitelji tih dvaju najstarijih Adidasovih modela već su skoro pola stoljeća u nadmetanju. Jesu li bolje Stan Smith ili pak Superstar Adidaske?

Rivalstvo je otišlo toliko daleko da se i celebrity svijet podijelio na ta dva pola. Jedni promoviraju jedan, a drugi drugi model. Možda vam možemo pomoći u odabiru?

Malo tko danas ne zna da su prve Stan Smith tenisice, nastale šezdesetih, bile ujedno i prve Adidasove tenisice namijenjene za igranje tenisa. Tada popularno nazvane ‘obične bijele tenisice’ koje nemaju tri paralelne pruge kao sva Adidasova obuća, već tri paralelna reda izbušenih rupica, najprodavanije su tenisice ikada, pa su sredinom osamdesetih čak dospjele u Guinnessovu knjigu rekorda, postigavši  prodaju od 22 milijuna para tenisica.
Bile su izrađene od bijele kravlje kože, s potplatom od krute kompaktne gume i tankim jezikom.
Zanimljivo je da su najprije nosile ime tadašnjeg teniskog asa Roberta Hailleta, dobivši dodatak na jeziku– tenisačevu sliku te potpis sa strane i s logom na stražnjem dijelu tenisice. No, 1972 godine, svjetski prvak Stan Smith nosio ih je na Wimbledonskom meču, koji je i osvojio i do danas su ostale popularne pod tim nazivom.

Nakon toliko godina nevjerojatno je da se još uvijek i s tolikim žarom Stan Smith tenisice kupuju i iz generacije u generacije osvajaju sve više fanova. Svojim profinjenim izgledom kakav su u svim redizajnima zadržale, Adidasove Stan Smith ostale su usko vezane uz ‘fine’ sportove poput tenisa, svakodnevnu ležernu sportsku eleganciju, a nose ih mnoge svjetske zvijezde u gotovo svim prilikama.

Jednom kada upoznate povijest vašeg Stan Smitha, bit ćete još više povezani s ovom zvijezdom među obućom – slogan je pod kojim te tenisice ne prestaju osvajati tržište.

S druge strane, drugi Adidasov Origins – Superstar klasik je, izašavši na tržište 1969. godine, odmah osvojio svijet košarkaša.
Idealan u svom dizajnu zbog štitnika na prstima školjkastog oblika, izrađen od kože s karakterističnim Adidasovim prugama u tri reda, Superstar je kroz generacije postao zaštitni znak rap i hip hop scene.
Ključni trenutak u promociji te Adidasove linije dogodio se početkom osamdesetih kad je rap skupina iz Queensa, Run-D.M.C., odbila pop standarde te se na pozornicu pojavila u odjeći koju su nosili i po ulicama Queensa. Trojac te skupine nosio je Superstar tenisice, bez vezica s uvučenim jezikom u tenisice, a na koncertu su pred 40.000 fana u rukama u zraku držali tri Superstar tenisice.
Uskoro su objavili i svoju pjesmu ‘My Adidas’, a taj je singl iznjedrio prvi ugovor potpisan između nekog rap ili hiphop umjetnika i velike korporacije, a nakndano je Run-D.M.C. dobio svoju odjevnu liniju s potpisom Adidasa.

Izrazita udobnost, kvalitetni gumeni džonovi, unutrašnjost obložena finom tkaninom i kožno gornjište odlike su oba modela. Tome još nadodajemo i dovoljno mjesta za prste, što je, u slučaju školjkastog modela Superstara itekako važno, te povišeni, platformasti đon oba modela.

Ako ste još uvijek neodlučni, kupite oba modela, nećete pogriješiti!