Biciklizam, Fitness, Košarka, Nogomet, Plivanje, Savjeti, Skijanje, Sport, Teretana, Trčanje

Sport je iznimno važan faktor zdravog razvoja svakog djeteta. Ako ste roditelj djeteta sportaša znate koliko je prehrana i hidratacija važan dio djetetova sportskog života.

Pozabavit ćemo se malo energetskim pićima, koja i naša djeca, kao i odrasli sportaši, redovito konzumiraju. Kada je o hidrataciji riječ na tržištu postoji hrpa gaziranih sokova, običnih sokova, ledenih čajeva, voda s okusima i vitaminima, ali i postoje sportska i energetska pića. U tu skupinu spadaju sve vrste sportskih napitaka od vitaminske vode do kofeinskih pića. Većina od njih povećava našu energiju, budnost, apetiti i atletski učinak, ali koliko su kao takva štetna za djecu u razvoju?

Za početak krenimo od kemije. Svi ti napitci sadrže elektrolite i ugljikohidrate koji imaju zadatak nadoknaditi vodu, elektrolite i energiju izgubljenu tijekom treninga, ali i rashladiti tijelo znojenjem. U tu skupinu spadaju  izo-napitcima, a neki se smatraju izotoničnim s tjelesnim tekućinama (ista koncentracija soli). Energetski napitci kojima je svrha poticanje tjelesne aktivnosti, mršavljenja ili umne koncentracije sadrže velike količine kofeina, guarane, taurina, ginka, L-karnitina, antioksidansa, šećera i zaslađivača čiji učinci nisu u potpunosti istraženi i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Stoga dobro proučite sastav onoga što pijete vi ili vaš mladi sportaš. Takvi napitci s velikom količinom kofeina pojačat će mokrenje i dehidraciju, a posebno su opasni za osobe nepravilnog rada srca. Iako su učinci na zdravlje još nedovoljno istraženi, zakonska regulativa sastojaka napitaka u većini je zemalja slabo regulirana. Većina se proizvoda deklarira kao dodatak prehrani i ne podliježe posebnoj regulativi. To jako začuđuje s obzirom da je poznato kako se učinak na organizam vidi već nakon konzumacije jednog pića, pa nije isključeno da bi češća konzumacija mogla odvesti u ovisnost sličnu onoj o opijatima.

Primjerice, rezultati istraživanja u kojima su štakori konzumirali jedno od najpoznatijih svjetskih energetskih napitaka bili su alarmantni pa se to piće u tri europske zemlje prestalo prodavati, dok su ga neke njemačke pokrajine zabranile zbog pronalaska kokainske supstance u njemu. Sve više mladih upravo ovakva pića miješa s alkoholom, nesvjesni posljedica koje mogu dovesti do kognitivnih smetnji i rizičnog ponašanja. Sigurno ste i sami svjedočili trenutcima kada je vaše dijete (mislimo adolescent) popilo neko od ovakvih pića, a možda ste mu ga i sami kupili u dobroj namjeri. Vjerujte nam da nećete pogriješiti ako vaše dijete za vrijeme treninga hidratizirate običnom vodom.  Sada sigurno imate upitnik iznad glave jer smatrate kako je mladom sportašu potrebno i nešto više, no nije nužno tako. Mladi sportaš sve potrebne hranjive tvari može dobiti preko zdrave hrane i vode koju pije prije, za vrijeme i nakon treninga. Količina vode naravno ovisi o dobi i težini djeteta, te vrsti aktivnosti i vremenskim uvjetima. Znamo kako je djeci obična voda „dosadna“ i često traže sokove, ali trebate biti oprezni jer soda i sokovi sadrže puno šećera, ali i kofein, te mogu uzrokovati probavne probleme, ali i udebljati vaše dijete.

Sportsko piće nekada je dobrodošlo vašem djetetu isključivo ako je aktivno dulje od jednog sata u treninzima visokog intenziteta kao što su nogomet ili košarka. Tada im mogu nadoknaditi izgubljeni natrij i kalij i povratiti energiju, ali kao što smo rekli, pića su i kalorična, pa trebate pripaziti da ih vaše dijete ne konzumira često! Vitaminske vode različitih okusa i kombinacija vitamina i minerala, sadrže i dodatne kalorije, umjetne zaslađivače, kofein ili biljne sastojke za koje nije istraženo kako djeluju na djecu.  Dakle, ako će vaše dijete popiti neki od ovakvih napitaka neka to bude nakon zdravog obroka. Morate znati da su sastojci i omjeri navedeni na ambalaži prilagođeni konzumentima odrasle dobi, a ne djeci, pa postoji mogućnost da vaše dijete unese u sebe više od preporučene dnevne doze minerala i vitamina.

Većina energetskih napitaka u sebi sadrži kofeina koliko i 3 šalice kave što može vašem djetetu naškoditi i izazvati nervoza, mučnine, glavobolje, probleme s koncentracijom i spavanjem i još mnoge nuspojave. Zaključak je kako energetska pića nisu dobra za vašu djecu i tinejdžere sportaše. Takvu djecu treba odgajati u duhu napornog truda i rada kojim mogu poboljšati svoj rezultat, a svaku „dodatnu“ pomoć u igri i treningu predstaviti u pravom svjetlu, tj. ukazati na njene prednosti, ali i nedostatke. Treneri, voditelji sportskih aktivnosti i sportske ustanove trebaju aktivno raditi na edukaciji mladih o štetnosti takvih napitaka za zdravlje. Djeca i mladih smiju ih uzimati samo uz nadzor odrasle osobe, odobrenje liječnika i u vrlo ograničenim količinama za one koji se aktivno bave sportom. Takva djeca trebaju naučiti da će energiju najbolje nadoknaditi zdravom prehranom i vodom!