Sunčeve zrake polako udaraju po našim prozorima kao prvi vjesnici s proljeća, a s njegovim dolaskom stiže i potreba da osim debelih kaputa sa sebe skinemo i onih par kilograma koje smo nakupili spavajući zimski san. Nismo ih željeli, ali kako odoljeti kaloričnim zimskim namirnicama, blagdanskim slasticama i pokojoj čašici više? Sve je to normalno, zima i jest vrijeme hibernacije. Da je došlo vrijeme buđenja pokazuju nam i društvene mreže i Internet koji nas zadnjih tjedana konstantno bombardira brzim rješenjima i jednostavnim načinima kako izgubiti kilograme koji nas toliko bodu u oči, posebice na trbuhu, bedrima i rukama koje ćemo ubrzo otkriti ostatku svijeta?  Da li su ta rješenja uistinu dobra za nas?

Kako na zdrav i što manje stresan način za naš organizam doći do zdravog i fit tijela?

Kako se dobro osjećati u laganim haljinicama i majicama na bretele?

Sve moderne dijete u kojima se odričete ugljikohidrata, šećera, čišćenje sokovima i gladovanje sigurno će donijeti nekakve rezultate, no svako maltretiranje tijela na ovaj način ima negativne posljedice. To je nešto kao Pirova pobjeda, odnosno pobjeda u kojoj vi dolazite do cilja, ali uz velike gubitke. Često u prvih par tjedana izgubimo velik broj kilograma ali nismo svjesni da je većina toga voda, jer se unosom ugljikohidrata smanjuje produkcija inzulina te se iz gušterače luči glukagon koji potiče razgradnju glikogena kako bi se povećala razina glukoze u krvi. Budući da glikogen na sebe veže vodu, njegovom potrošnjom gubi se i voda što pridonosi početnom gubitku na tjelesnoj masi. U kasnijim faza nije primijećena velika razlika u promjeni tjelesne  mase kod sljedbenika niskougljikohidratnih dijeta naspram ostalih. Osim toga često ono što se na brz i nezdrav način istopilo još se brže i vrati. Dugotrajno zanemarivanje tijela i traženje brzih načina za popravljanje nastale štete ostavit će i teške ožiljke na vašim unutarnjim organima poput jetra i bubrega. Oni pri ovim napornim dijetama, u kojima vašem tijelu ponešto uskraćujete, poput ugljikohidrata, u nečem pretjerujete, kao primjerice u povišenom unosu proteina,  pate jer je vaše tijelo zakiseljeno i to ih teško opterećuje.  Usporite! Stanite na loptu!

Do ljetnih dana ima još dovoljno vremena da krenete s promjenama postepeno. Najvažnije je da ne očekujte čuda nakon tri zdrava pojedena obroka. Prva i osnovna stvar – kilogrami se skidaju u kuhinji, ali ne na način da izmučite svoje tijelo gladovanjima. Ono što se od vas traži je balans i pametno biranje namirnica. Organizirajte obroke, jedite uvijek u isto vrijeme, ne preskačite ih, i svakako izbjegavajte osjećaj gladi. Ono što tijelu uskratite sada vratite će vam u budućnosti. Birajte zdrave namirnice, jedite dovoljno povrća i proteina, ali tijelu dopustite i zdrave ugljikohidrate. Da, takvi postoje! Krećite se! Osim zdrave prehrane fizička aktivnost je krucijalna. Izaberite onu koja vam paše. Mnoštvo je zanimljivih aktivnosti koje vas mogu dovesti u dobru formu. Nije to samo teretana i traka za trčanje. Okušajte se u pilatesu na reformeru, plesu na štangi, školi trčanja, yogi, plivanju…

Nema boljeg osjećaja zadovoljstva od dobro odrađenog treninga! Krećite se više, ostavite auto u garaži idite na tržnicu pješke. Vikend provedite u prirodi, a ne na kauču.  Ako ne možete biti disciplinirani sami, činite to s vašim prijateljicama. Budite jedna drugoj motivacija i inspiracija. I nadasve volite svoje tijelo jer je to najmagičniji instrument koji ćete ikad posjedovati! Kada odlučite posustati, sjetite se dobre stare izreke – Rim nije izgrađen za dan!