Među rekreativcima stalno se provlači pitanje pa onda i rasprava koja je najbolja metoda vježbanja za što brže postizanje kondicije, oblikovanje tijela i gubljenja viška kilograma, na što stručni treneri i znalci o vježbanju, tehnikama te vrsti treninga samo odmahnu rukom.
Odabir vrste i načina treniranja, prema njihovom mišljenju, isključivo je vezano uz potrebe, mogućnosti i cilj pojedinca, ali i uz ‘umni’ pristup i razloge zbog čega netko želi trenirati.

Ozbiljni treneri smatraju da je svaka vrsta tjelovježbe poželjna, kao primjerice, redovito lagano trčanje ili hodanje, jer osobi, koja sjedi po osam i više sati na poslu, itekako pomaže održati organizam i tijelo na nekom rekreativnom minimumu.

No ako želimo skinuti kilograme i oblikovati figuru kardinalna je pogreška krenuti s programom ‘preko noći’, bez ikakve pripreme. Naime, često započinjemo onim čuvenim ponedjeljkom ili prvim u mjesecu kad kao ‘sjekirom’ srežemo unos hrane i luđački počnemo trenirati.
Najčešće u teretani, najčešće na spravama ako je riječ o muškarcima ili sa steperom, trakom i sličnim spravama kad su u pitanju žene.

Strpljen – spašen

Stručnjaci smatraju da najprije ‘glavu’ i organizam moramo pripremiti na novi način življenja. Jer skidanje kilograma i rekreacijsko vježbanje nije projekt od nekoliko mjeseci čijim završetkom smo postigli željeni rezultat te se vraćamo starome životu. Moramo u svojoj glavi najprije promijeniti sustav vrijednosti koji se tiče unosa hrane, te vježbanja kao neizostavnog dijela svakodnevnog življenja, a ne periodičkog zadatka.

To u prvom redu podrazumijeva da ćemo započeti jesti više puta na dan u manjim količinama namirnice koje su izbalansirane u proteinima, ugljikohidratima i mastima, a onda u dogovoru s trenerom osmisliti trening koji odgovara našim mogućnostima izvođenja određenih vježbi te cilju koji želimo postići. Ako beskonačno provodimo vrijeme primjerice na traci i pritom se izgladnjujemo, nećemo postići nikakve rezultate, jer tijelo nema goriva (nutritivnih vrijednosti iz namirnica) s kojima bi radilo, a ponavljanje istog treninga vrlo brzo ne pokazuje nikakav napredak. Rezultat je razočaranje, gubitak motivacije, odustajanje od treninga te povratak starim navikama. Preporuka je stoga izmjena vježbi u kojima jednako mjesto zastupaju aerobne i anaerobne vježbe te naravno njihovo pravilno izvođenje kako bi svi mišići i dijelovi tijela bili u pogonu. A mnogi su pristalice tog popularnog takozvanog intervalnog treninga u kojemu je ključ izmjena žestokih i kratkih treninga. Jasno je onda da nema smisla da početnici i potpuno neupućeni u omjer i tehnike vježbanja sami kod kuće uz računalo i video clipove odabiru vježbe koje im se ‘čine’ zgodne za njih.

Nepravilno vježbanje – uzaludan trud

Nepravilno izvođenje trbušnjaka ili čučnjeva, u tom slučaju, mogu ozbiljno naštetiti, a osobito je naglasak na onim vježbama koje možda ne smiju raditi osobe koje imaju problema s koljenima ili im čučnjevi zbog pretilosti stvaraju dodatno opterećenje i mogućnost ozljede.

Isto tako, u zabludi su oni koji misle da će bjesomučnom vježbom otopiti masti, izgubiti kilograme i postići besprijekornu liniju ako uopće ili malo jedu. Organizam treba nahraniti prije treninga da ima energije i koncentracije za rad i isto tako pojesti nakon treninga u skladu s individualnim propisanim režimom prehrane tijekom perioda mršavljenja, ali i nakon postizanja željene kilaže i izgleda.

Zato na pitanje postoji li pogrešno vježbanje, stručnjaci jednoglasno odgovaraju – da, te savjetuju sve one koji se odluče postati rekreativcima, a ako to žele i ostati da se obrate onima koji su stručni za treninge i vježbu uopće. Jer prema njihovom mišljenju, baš kao što je cjeloživotno učenje odavno postalo standard kako bismo napredovali u poslu i razvijali se intelektualno i profesionalno, tako isto i cjeloživotno vježbanje jamstvo je za zdrav duh i tijelo, kako su to uostalom već odavno postavili narodi Staroga vijeka.