Plank je jedna od najučestalijih vježbi za učvršćivanje gotovo cijelog tijela. Svaki dobar trener uključit će plank u vaš trening jer ova naoko jednostavna i lako izvediva vježba ima brojne prednosti. Plank je stavljanje tijela u položaj skleka dok istovremeno izvodite izdržaj na rukama. Za to vrijeme rade mišići abdomena, gluteusa, prsa i ruku. Iznimno je bitno da naučite tijelo staviti u pravilan položaj tj. da vam leđa budu ravna, jer se u suprotnome izlažete povredi lumbalnog dijela kralježnice. Stoga budite pažljivi i ako niste sigurni da plank radite pravilno zamolite trenera u teretani da vam pokaže kako se pravilno postaviti u poziciju. Ipak, dobra stvar u tome je što ćete i sami osjetiti bol u leđima koja će biti znak da nešto radite pogrešno. Druga bitna stvar kod izdržavanja planka je vrijeme, odnosno koliko dugo držati plank da sama vježba da rezultate. Kao kod svake fizičke aktivnosti bitno je slušati svoje tijelo.  Iako vježba ne izgleda i ne zvuči zahtjevno, vjerujte nam jest. Ako ste početnik bilo bi dobro krenuti postupno, a ako ste utrenirani idealno bi bilo držati plank 60 sekundi po tri serije, s pauzom od dvadesetak sekundi između svake serije. Ako tek krećete s plankom struka kaže da je i desetak sekundi s ponavljanjima dovoljno, bitno je izdržati bar jednu minutu na ovaj ili onaj način. Odnosno ako ste početnik dobro bi bilo odraditi 10 sekundi, pa deset sekundi odmoriti i tako šest puta. No morate biti svjesni da mišići pamte i brzo napreduju, stoga svako malo podižite ljestvicu dok ne stignete do konačnog cilja a to je 60 sekundi tri puta za redom.

Kada savladate plank i kada ga uspješno odradite u zadanom vremenu sa zadanim ponavljanjima otvorit ćete pandorinu kutiju planka, jer ne postoji samo jedna vrsta, već različite varijacije na temu. Najjednostavniji je visoki plank, tj, plank s ispruženim rukama, nakon njega slijedi plank na nadlakticama, pa tako zvani bočni plank. Postoji oko tridesetak različitih vrsta planka. U nekoj naprednoj fazi, i malo višoj fizičkoj spremi, jako je zanimljiv i odličan za oblikovanje vašeg tijela plank uz pomoć TRX-a.

Ova vježba je preporučljiva svima. Krenite korak po korak, stisnite gluteuse i abdomen, podižite ljestvicu i pazite na leđa. I zapamtite i desetak sekundi je dovoljno na samom početku, al neka to zaista bude samo početak. Neke od benefiti ove vježbe su: poboljšavanje definicije i performansi glavnih mišićnih skupina, smanjene rizika od ozljeda kralježnice i leđa, poboljšanje držanja, fleksibilnosti i ubrzavanje metabolizma.